17 Kasım 2007 Cumartesi

Pamukkale Travertenleri

Pamukkale travertenleri ile ünlü, akla geldiğinde pamuk gibi beyaz travertenleri, sıcak suları ile gitmek istenilen güzide tatil mekanlarımızdandır.

Denizli mevcut sıcak su potansiyeli nedeniyle özel bir yere sahiptir. Yıllar öncesinde eski Ege medeniyetlerinden bölgede hakimiyet sürenlerden bazıları şehirlerin ısıtmasını yer altındaki kanallar vasıtasıyla gerçekleştirmiştir.

Bu bütün bir şehir ya da bölge için olmasa da sadece bir merkezi bile ısıtabilmesi veya kolaylıkla uygulanabilirliği sayesinde bölgenin termal enerji potansiyelini bizlere anlatmaktadır. Yıllar öncesinde bile bu projeyi uygulamaya imkan tanıyorsa termal enerjiye ulaşmanın son derece kolay olduğu anlaşılmaktadır.

Travertenler de bölgenin bu özelliği sayesinde ortaya çıkmıştır. O güzelliği görmemek ülkemiz insanı açısından son derece üzücüdür. Her insanımız o güzelliği görmelidir. Oluklardan dökülen sıcak sular, o doğal güzellik bir şaheserdir.


Korunmaya değer olması ise diğer bir konudur. Zaman içindeki sararmalar çok üzücüdür. El birliği ile sanat eserlerini, doğal güzellikleri koruma kültürü ülkemizde yerleşmelidir.

Hiç yorum yok: