16 Ağustos 2007 Perşembe

Sanattan ve Kulturden Uzak illerimiz

Her ne kadar uzay çağındayız desekte, artık herşey internet üzerinden desekte gerçekleri görmek lazım. Türkiye'de hala bir çok ilimizde ne doğru düzgün bir sinema var ne de düzgün faaliyet gösteren bir kültür merkezi var. Bazılarında sadece fiziken bulunup herhangi bir faaliyet olmamakta ayrıca. Ama en azından açılsın da insanlar bir haberdar olsun buralardan. İnsan görmediği şeyi bilmez..!


Bu illere sanat giremiyor

Türkiye’de “sanat”ın gerçekleştirilebileceği ya da sunulabileceği “sanat mekanları”nın sayısı “düşündürücü” bir tablo ortaya koyuyor.

Atatürk’ün “bir toplumun candamarlarından biri” olarak nitelediği sanatın dallarından tiyatronun sergilenebileceği bir salon, 40 ilde bulunmuyor.

20 ilde ise dünyada milyonları etkileyen ve 7. sanat dalı olarak anılan sinema yapıtlarının gösterilebileceği sinema salonu yok. Kültür merkezleri açısından iller bazında ortaya çıkan tablodaki eksik ise 13...

Kültür sanat etkinlikleri açısından en yoksul bölgelerin başında Doğu ve Güneydoğu Anadolu geliyor. Bu bölgelerde yaşayanlar, tiyatro ve sinema gibi kültürel etkinliklerden yeteri kadar yararlanamıyorlar.

Doğuda 10 ilde tiyatro, 7 ilde sinema salonu, 2 ilde kültür merkezi bulunmuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki Ağrı, Bitlis, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, şırnak, Ardahan gibi illerde hem sinema hem de tiyatro salonu bulunmazken, Erzincan, Malatya, Iğdır gibi illerde de tiyatro salonu inşa edilmemış.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illerde, kültür merkezi ve sergi salonu sıkıntısı çekilmiyor; sadece Van ve Bitlis’te, kültür merkezi yok.

Doğu illerinde, kültürel etkinlik açısından en zayıf il olan Bitlis’te, ne sinema salonu ne tiyatro salonu ne de kültür merkezi var. Türkiye’nin ekonomisinde ağırlıklı yeri olan bölgelerden Ege Bölgesi’nde, Kütahya ve Uşak’ta tiyatro salonu, Manisa’da da kültür merkezi bulunmuyor.

SANATLA BULUŞAMAYANLAR

Sineması olmayan iller, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Gümüşhane, Kars, Kırklareli, Mardin, Muş, Siirt, Tokat, Tunceli, Yozgat, Bayburt, şırnak, Ardahan ve Kilis.
Tiyatrosu olmayan iller ise Ağrı, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Çanakkale, Çankırı, Erzincan, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehirr, Kütahya, Malatya, Kahramanmara?, Mardin, Muş, Nevşehirr, Niğde, Rize, Sakarya, Siirt, Sivas, Tokat, Tunceli, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, şırnak, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük ve Osmaniye.

Balıkesir, Bitlis, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Manisa, Kahramanmaraş, Nevşehirr, Niğde, Rize, Sakarya, Van ve Yalova’da ise Kültür Merkezi bulunmuyor.

AA

Hiç yorum yok: