7 Ağustos 2007 Salı

Dim Cayi - Alanya - Antalya

Dim Çayı - Alanya - Antalya


Yorgunluğunuzu Dim Çayı'nın serin sularına bırakın. Akdeniz'in incilerinden Alanya deyince aklınıza kavurucu sıcaklar, nemiyle bunaltan bir hava tepenizde eksilmeyen kızgın güneş gelebilir. Bu tanıtımın 15 km. uzağında bulunan Dim Çayı'nın iklimi ve ortamı öylesine farklı ki... Ayaklarınız suda iken leziz alabalıklarınızı yer, çınar, çam, ceviz ağaçları gölgesinde yorgunluk atabilirisiniz. Belki de dayanamaz çayın serin sularına bırakırsınız kendinizi...

Alanya'ya bu kadar yakın olup Dim Çayı'nda iklimin 15 derece daha soğuk olması ve sıfır nem oranıyla Akdeniz'in yaz mevsimi içindeki bunaltıcı havasını bir anda sıyırıp atabileceğiniz bir ortam sunar Dim Çayı. Alakise adlı tepeden doğan Dim Çayı akış sesi kulağınızdan hiç eksilmez. Günün her saatinde büyük coşkuyla köpükler saçarak geçip gider önünüzden. Suyu buz gibidir. Küçük şelaleler çınar, çam, karaağaç, ceviz, kavak ve meşe ağaçlarının yemyeşil bitki örtüsü içinden geçerek akıp uzaklaşarak Akdeniz'e ulaşır.

Dim Çayı'nda fantastik piknik

Dim Çayı boyunca dere yatağına su içine yerleştirilmiş bir çok masa ve kıyılarda dere içi kır lokantalarına rastlanıyor. Piknik alanlarında taşlara, otlara, çiçeklere basan ayaklarınız burada buz gibi suya temas ediyor. Ancak suyun debisi bu zevke 15 Haziran'dan sonra fırsat tanıyor ve su ısısının zirvede olduğu Eylül ayına kadar sürüyor. Kıvrılarak akan çay, kenarlarına kurulu irili ufaklı bir çok restoran konuklarına servisi su içinde yapıyor. Serin suları piknikçiler aynı zamanda meşrubat ve meyvalarını soğutmak içinde kullanıyorlar. Turistlerin en büyük zevki kiralık ciplerle tozlu yolları turladıktan sonra tüm safari tozunu bu gibi sulara bırakmak ve çayın ortasında yemeklerini yiyip, sonrasında en derin yeri 3-5 metre olan çayın ortasına tekrar tekrar atlamak. Dim Çayı'nı sahilden itibaren 10. km.sinde binicilik ve rafting faaliyetlerinde bulunan bir de kulüp bulunuyor. Kulüp çevresinde eğitilmiş atlarla rehberler eşliğinde dolaşabiliyor, tüm malzemenin kulüp tarafından karşılandığı rafting turlarına da katılabiliyorsunuz. Alanya sıcaktan yanarken su ve kuş sesine karışan doğal klimalı serin ortamda dinlenen yerli-yabancı turistler güneş şiddetini kaybettikten çok sonra yöreyi terk ediyorlar.

Dim Çayı'na gelenler doğa harikası olan ve çaya yakınlığı ile ulaşım kolaylığı sağlayan Dim Mağarası'nı gezebiliyorlar.

NASIL GİDİLİR?

Alanya'nın Akçatı Köyü sınırları içerisinde bulunan Dim Çayı Alanya'ya 15 km. uzaklıkta. Özel aracınızla Alanya çıkışında sahil yoluyla Gazipaşa-Mersin yolunu takiben 5 km. gidiyorsunuz Alantur'a gelmeden sola ayrılan yol sizi Dim Çayı'na paralel istediğiniz piknik alanına ve restoranların yoğun bulunduğu bölgeye getirecek.

NE YENİR?

Dim Çayı boyunca her iki sahilde yer alan kır lokantalarında bir çok seçenek bulunuyor. İsteyenler su içindeki masalarda veya göl kıyısındaki teras ve ahşap platformlarda masa seçebiliyorlar. Yemek sonrası ise kerevetlerden oluşan dinlenme locaları, uykuyu sevenleri ağırlıyor. Isparta'daki tesislerden getirilen alabalıklar Dim Çayı'nın özel bölümlerinde balık yaşatma havuzlarında besleniyor. Piknikçiler bu balıklardan canlı da satın alabiliyorlar.

Restoranlarda ise tavuk ızgara, et ızgara, ve alabalık mönüyü oluşturuyor. Göl Piknik isimli restoran işletmecisi temizlenen alabalıklar içine karabiber, kimyon, kekik, sumak, kırmızı biber ve zeytinyağıyla hazırlanan özel soslar iki saat bekletiyor. Sosu iyice emen balıklar, daha sonra ızgaraya konarak odun közünde ağır ağır pişiriliyor. Yemek sonrası ise mart yemişi tercih edilenler arasında tercih ediliyor.

Dim Çayı - Alanya - Antalya

Hiç yorum yok: