3 Ağustos 2007 Cuma

Canakkale Ayazma - IDA- Kaz Daglari - Bayramic

Kaz Dağları ve Ayazma

Kaz Dağları bambaşkadır. Gitmek ve görmek gerekir. Çanakkale'den Bayramiç ilçesi ile başlayan ve Balıkesir tarafına devam eden Kaz Dağları mitolojiden aldığı İDA ismi ile anılır. Kaz Dağları buz gibi suları, sivri ve yüksek çam ağaçları ile yemyeşil, ferah bir ortamdır. Gezi, yürüyüş, balık keyfi, dağcılık, kamp, tatil için idealdir.

Ayazma ise Çanakkale'nin yeşil ilçelerinden birisi olan Bayramiç'e bağlı bir doğa güzelliğidir. Gizli bir cennet diyebiliriz Ayazma için. Mayıs ayında serin de olsa ziyaretçileri gelmeye başlar. Yaz ortası ise tam zamanıdır Ayazma'nın. Buz gibi sularında ayağınızı ya da elinizi 10 saniyeden fazla tutmak oldukça zordur. Özellikle Ayazma'nın ortasındaki köprüden suyun geldiği yöne doğru kanyon kısmından yürümek oldukça zevklidir. Suya girmek zorunda kaldığınız kısımlarda biraz üşürsünüz. Hatta atacağınız çığlıklar ile ortam iyice şenlenir :)

Genelde en fazla dizlerinize kadar suya girersiniz en fazla. Ama ortam yosunlu olduğu için kayıp düşenler olmaktadı. Ve en çok neşe katan ise bu anlardır. Yakın arkadaşım kayıp kendini buz gibi suda bulunca ben de gülmekten ayakta duramamıştım :)

Ayazma stress atmak için mükemmel bir günübirlik tatil imkanı sunmaktadır. Son yıllarda Ayazma'ya konaklamalar için bir pansiyon tipi otel yapıldığını hatırlıyorum. Alabalık tesisi ise biraz daha gelişmiş durumda. Tavsiye edilir..


KAZDAĞI (AYAZMA)

Bayramiç ilçesi, Evciler köyünden sonra 5 km. mesafededir. Kazdağına özgü uzun ağaçları, gürül gürül akan soğuk suları ve piknik yerleri ile ilimizin en güzel mesire yerlerinden birisidir.

Kazdağında (Ayazma) her yıl Ağustos ayı içinde geleneksel Kazdağı güzellik yarışması düzenlenmektedir. Troya bölümünde geniş ayrıntıları ile incelediğimiz Antik mitolojiye sahne olan Kazdağı ile ilgili güzel bir efsane anlatılır. Edremit'in Güre köyünde Sarıkız adında çok güzel, iyi yürekli yardımsever bir kız yaşardı. Onu çekemeyenlerin iftiraları sonucu babası Sarıkız'ı 5-10 kazla birlikte Kazdağına bırakır. Uzun bir zaman sonra baba kızını görmeye gelir. Dağta abdest almak için kızından su ister. Sarıkız dağın tepesinden elini körföze uzatarak tasını doldurunca kızının erdiğini anlar. Sırrı anlaşılınca Sarıkız oracıkta can verir. Buna çok üzülen babası da başka bir tepede can verir. Bu rivayete göre İda dağı, Kazdağı, dağın doruğu Sarıkız tepesi, babasının öldüğü yer de baba dağı diye anılır.

AYAZMA and MOUNT IDA (KAZDAĞI)

Ayazma is on the lower slopes of Mount Ida in the district of Bayramiç, 5 km along the road after the village of Evciler. With its tall trees peculiar to Mount Ida, its bubbling coll- flowing waters and idyllic picnic spots, it is one of the most beautiful excursion places in the province. Every year in August the traditional Mount Ida Beauty Contest is organized at Ayazma, recreating the famous event from mythology. There is a moving legend told about Mount Ida, the setting for many mythological events during the Trojan War. In the village of Güre near Edremit lived a beautiful, kind, fair-haired girl called Sarıkız. But as a result of malicious gossip about Sarıkız, her father could bear the innuendo and rum ours no longer and abandoned Sarıkız with 5-10 geese up on Mount Ida. After many years had passed, the father went to see his daughter. When they met, he asked for water to perform his ablutions. Sarıkız filled his bowl with water by extending her hand form the top of the mountain down to the Gulf of Edremit far below and the father realized at that point that his daughter had attained saintliness. Just after this miraculous event had taken place and its significance understood, Sarıkız died. Her father, greatly grieved at this, also gave up his life, on a different hilltop. According to this tale, Mount (Kazdağı, meaning 'Geese Mountain') has as its summit Sarıkız Peak while the place where her father died is remembered as Baba Da (Father Peak).

Hiç yorum yok: