3 Ağustos 2007 Cuma

Bordubet - Mugla

Sizlere duyulmamış bir gizli cennet daha.. Ama bizim uğraşımız tanıtım olsa da asıl isteğimiz olan bu cennet mekanların bozulmaması. Bu temennimiz ve yaptığımız iş tam bir tezat oluşturuyor. İnsan elinin değmesi ile buraların yapısı bozuluyor. Yazıda da buna değinilmiş durumda.


Bördübet - Mugla

"Yeşilden başka renk görebilmek isterseniz derede yüzen ördeklere ve derenin karşı tarafındaki yoğun ve geniş orman alanının içine serpiştirilmiş hamak ve minderlere bakmaktan başka çareniz yok."

Hayatımın büyük bölümü yollarda ve seyahatte geçti. Önce Türkiye ve sonrasında da 50’den fazla ülke gezdim. Bu geziler sırasında edindiğim deneyimlerden biri de gidilen yerin ulaşım koşullarının, gidilen yer hakkında daha gitmeden fikir verdiğidir. Yolu düzgün bir yere gidiyorsanız karşınıza ne çıkacağını pek bilemezsiniz. Olumlu ve olumsuz anlamda.

Ama yolu henüz yapılmamış ve uzunsa iyi bir şey ile karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Bir yere ne kadar az insan ulaşırsa orası o kadar az bozuluyor çünkü. Bördübet’e giderken orman yolunda bunları hatırladım. Ve biraz da üzülerek yazıyorum bu nedenle.

Çünkü bizler yazdıkça daha çok insan gidiyor ve sonrasında yol onarılıyor ve asfalt da yapıldımı tamam. Artık herkes oraya sapabilir. Her geçen gün çevredeki yapılaşmanın arttığını görürsünüz. Ve galiba bizler de övgülerimizle sebep oluyoruz bu bozulmanın başlamasına. Bu nedenle baştan uyarmak isterim. Eğer doğa ile iç içe, başınızı kaldırdığınızda bile ağaçların arasından gökyüzünü zor görebileceğiniz bir yerde kuş sesleri ve cırcır böceklerini dinleyerek, doğal ürünler yiyerek tatil yapmayı sevmiyorsanız, bu güne kadar orman yolunda gitmenin bir meditasyon olabileceğini fark etmemişseniz ve denize sıfır bir oda istiyorsanız bence bu yazıyı okumayın boşuna.

Bördübet’e gitmek için; Marmaris’ten Datça yoluna girip Değirmen yanı mevkiinden orman yoluna sapacaksınız, kıvrıla kıvrıla giden bu terapi yolu ile Bördübet’e ulaşacaksınız. Yol, Marmaris’ten itibaren, toplam 30 dakika sürüyor. Burayı keşfetmek için oldukça geç kalmışız. Çünkü yıllar önce İngiliz donanması saklanmak amacıyla bu koyu seçmiş zaten. Çevredeki kuş türlerinin yoğunluğu nedeniyle buraya “Bird the bed” yani kuş yatağı adını vermişler.

KUŞ ADLARI

Otele ulaşıp da sürekli sizinle ilgilenen güleryüzlü personelden bir an önce kurtulmayı başarırsanız bu kuş yoğunluğunun hala var olduğunu fark etmeniz için profesyonel kuş gözlemcisi olmanız gerekmiyor. Dere çevresine konumlandırılmış odaların ön yüzleri dereye ve arka yüzleri havuza bakıyor. Her evin bir kuş adı var ve içinde özenle seçilmiş birbirinden güzel hayvan resimleri bulunuyor. Benimkinde leopar, aslan ve zebra resimleri vardı ve bu beni çok mutlu etmişti.

Evlerin üzerine ise çok şirin kuş evleri yerleştirilmiş. Ve gerçekten çok uğraşılarak yapılmış olmalılar ki, evlerin fotoğraflarını çekmek benim için oldukça zor oldu çünkü her tarafları ağaç olduğundan pek görünmüyorlar. Yeşilden başka renk görebilmek isterseniz derede yüzen ördeklere ve derenin karşı tarafındaki yoğun ve geniş orman alanının içine serpiştirilmiş hamak ve minderlere bakmaktan başka çareniz yok.

Ağaçların çoğu çam, günlük, palmiye, begonvil, japonica ama diğer çiçek ve bitki türlerini yazamam çünkü başka şeyleri yazacak yerim kalmaz. Otel konumu nedeniyle en sıcak havalarda bile gölge bir alan ve sıcaktan rahatsız olmak mümkün değil. Ben odamın klimasını çalıştırmaya hiç gerek duymadım.

SANDALLA ULAŞIM

Dere kıyısındaki restoranda su kaplumbağalarını ve yüzen irili ufaklı balıkları izleyerek, soğuk bir şeyler içtikten sonra hemen denize girmek ve serinlemek isterseniz dere üzerindeki küçük ağaç köprüden karşıya geçip orada bekleyen sandala binmek gerekiyor.

Devasa çam ağaçlarının arasında kıvrılan dereyi geçip birkaç dakika sonra Bördübet koyuna ulaşıyorsunuz. Bu yolculuk sırasında ister benim gibi çevredeki sazlıkların arasınada gizlenen kuşları, güneşlenmeye çıkan su kaplumbağalarını izler veya her yıl buraya birkaç kez geldiğini söyleyen Aslı hanım gibi balık tutabilirsiniz.

SICAK BUNALTMIYOR

Otele ait özel bir alanda yapılmış küçük ama şirin bir restoran ve hemen önündeki plaj, huzurlu bir tatil günü için ideal. Çevrede oradakiler dışında bir insan veya yapı görmek isterseniz hayalgücünüze başvurmalısınız. Gökova körfezinde bulunan Bördübet koyu her zaman hafif bir rüzgar aldığından ve havası da kuru olduğu için sıcak rahatsız etmiyor. Burada yüzmenin ve güneşlenmenin dışında kanoya binebilir, yelken yapabilir veya Snack bardaki nefis menünün tadına bakabilirsiniz.

Akşama doğru getirilen kek ve kurabiyeleri ise kaçırmamalısınız. Akşam saatleri gelip, otele dönme zamanı yaklaştığında isterseniz yine tekne ile veya klimalı bir araçla birkaç dakikada otele transferiniz yapılıyor. Otelden plaja gitmenin bana göre en zevkli ikinci yolu ise otelde bulunan bisikletlerden biri ile gitmek. Ne de olsa bu kadar leziz yemekleri biraz eritmek gerekiyor. Eğer kendinizi biraz daha yormak isterseniz otel ve plaj arasındaki 400 metre mesafeden oluşan yolu yine dereden ama kano ile tek başınıza yapabilirsiniz. Bazen otele erken dönmek için de bir kaç neden var. Tenis kortunda ter atabilir veya havuzdan yararlanabilirsiniz.

Golden Key Bördübet otelindeki küçük bir evi hissettiren odamda uyandığımda pencereden bakınca derede süzülen ördeklerin ve kuşların sesleri günün ilk keyfi oluyor. Ardından pırıl pırıl dere kıyısında yeşillikler içinde kahvaltı sofrasına oturuluyor.

SU KAPLUMBAĞALARIYLA KAHVALTI

Kahvaltıdan önce derede yüzen balıkları, su kaplumbağalarını ve ördekleri küçük ekmek parçalarıyla doyurmak başlı başına bir keyif. Otel personeli bitmek bilmeyen ekmek talebimi sabırla karşılıyor. Sanırım bu duruma çok alışıklar. Kahvaltıya ise artık unuttuğunuz ama hatırlamaktan keyif alacağınız bir şekilde başlayabilirsiniz. Bunun için birkaç adım mesafedeki botanik bahçesine gitmeniz gerekecek.

Oradan domates, patlıcan, biber, fasulye, nane, salatalık, roka, maydanoz ve fesleğenlerin yetiştirildiği bahçeden, kendi ellerinizle, kahvaltıda yemeği düşündüklerinizi toplayabilirsiniz.

Ya da kahvaltı büfesinde bulunan Ege yöresinin beş çeşit zeytinini, Golden Key Hisarönü otelinin bahçesinde bulunan ağaçların meyvelerinden yapılan o güzelim kokulu bergamut reçelini, köylülerin sarıkız dediği ateş çiçeğinin meyvelerinden yapılan reçeli, mersin ağaçlarından toplanmış meyvelerden yapılmış reçeli, turunç ve portakal reçelini deneyebilirsiniz. Bördübet Köyünden gelen tereyağı, yumurta ve peynir çeşitlerine bence mutlaka ilgi gösterilmeli.

BALKON SEFASI

Kahvaltının ardından otelin lobisinin balkonuna çıkmanızı öneririm. Oradaki muhteşem doğa manzarasının tadını sizin için her gün kilometrelerce öteden getirilmiş gazeteleri okuyarak bir ada çayı eşliğinde çıkarabilirsiniz.

Gün içerisinde denizde geçirdiğiniz keyifli dakikaların ardın akşam üstü duş alıp yemek öncesi orman manzarasına karşı kütük barda hafif esintinin burnunuza getirdiği akasya ve fesleğen kokularıyla keyifle içkinizi yudumlayabilirsiniz.

Akşam yemeğinde limon, muz, armut, mandalina, portakal ve zakkum ağaçlarından gelen kokularla Türk ve Akdeniz mutfağının örneklerini başarıyla hazırlanmış olarak bulacaksınız. Açık büfe olarak sunulan yemekte yerli ve yabancı geniş bir şarap menüsü de var. Haftanın belirli günlerinde çam ağaçlarının altındaki geniş bahçede yapılan barbekü ise kaçırıldığında üzülünecek cinsten. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise yer altında oluşturulmuş uzun koridoru izleyerek Mahzen bar’da müzik dinleyebilirsiniz…

Bunca ülkeyi gezdikten sonra ülkemizde böylesi bir oteli görebilmek beni çok mutlu etti. Doğayı hiç bozmadan ve korumaya yönelik bu tür otellerin de yapılabileceğini gösteren bu zihniyeti korumak ve desteklemek ise bizlerin sorumluluğu. Bu tatil biçiminin bir kültür olarak algılanması ve yaygınlaşması belki uzun bir zamana yayılabilir ama öncülerini kutlamak gerek…

Guide :

Golden Key Bördübet’e ulaşım:


Adres: Hisarönü Köyü, Bördübet Mevkii, Marmaris / Muğla
Havaalanına uzaklığı: Dalaman Havaalanına 125 km
En yakın şehir merkezi: Marmaris 30 Km. ve Datça 40 Km.
Alışveriş merkezi: Marmaris ve Datça
Transfer süresi:
Dalaman 2 saat
Marmaristen 30 Dk.
Datça'dan 45 Dk.

Transfer Ücreti:
Dalaman 90 Euro
Marmaris 40 Euro
Datça 50 Euro
Tarihi Yerlere Uzaklığı:
Kaunos/Dalyan 90 Km
Efes 280 Km
Knidos 60 Km

Otel Aktiviteleri :
Yüzme havuzu
45 kişilik restoran
Çam ağaçlarının altında barbekü
Lobby bar
45 kişilik Mahzen bar
20 kişilik Kütük bar
Plajda Ada bar
İnternet bağlantısı
Kitaplık ve çeşitli oyunlar
Kiralık araç
Çocuk bakımı
Atlı spor
Tneis kortu
Masa tenisi
Dağ bisikleti
Kano
Detaylı bilgi için :
Golden Key Bördübet tel : 0 252 436 92
http://www.goldenkeyhotels.com

Hiç yorum yok: