26 Temmuz 2007 Perşembe

Kelebekler Vadisi - Butterfly Valley

Kelebekler Vadisi görülmesi gereken güzelliklerimizden birisidir.. Mutlaka gidilmeli. Bir çok insana çadırda ya da bungaloda kalmak yorucu veya çileli gelebilir. Ama inanın beton binalardan uzakta olmak son derece dinlendiricidir. Bunu istemek lazım tabi ki.. Kelebekler Vadisi tarafımızdan kesinlikle tavsiye edilir. Bir doğa cennetine davetlisiniz. Deniz, doğa, güneş..

Kelebekler Vadisi Tarihi

Kelebek Vadisi’nin geçmişi MÖ IV. yüzyıla kadar uzanır. Likya'nın Perdicia isimli yerleşim yerinin bazı kalıntıları Kelebek Vadisi Kanyonu’nun hemen üstünde yer alır. Hatta buradaki köy hâlâ Faralya ismiyle anılmaktadır. Köyün günümüzdeki adıysa Uzunyurt'tur. Bizans ve Yunan uygarlığından Osmanlı'nın son zamanlarına kadar sürdürülen, yamaçların teraslanmasıyla oluşturulan bahçecilik kültürü bugüne kadar gelmiştir.

Vadide görülmemiş irilikte narenciyeler, incir, sakız, harnup, dut vs ağaçları, bir kişinin taşıyamayacağı irilikteki karpuzlar yetiştirildiği bugün bile unutulmamıştır. Hatta eskiden vadide yaşayan gizemli kadın Despina'nın köye değiş tokuş için geldiğinde asırlık yaşına rağmen yük dolu çuvalları kanyon duvarından nasıl çıkardığı köyün ihtiyarlarınca hâlâ hatırlanır. Madam Despina, vadideki kamping işletmecilerinin halen kullandığı tek göz şömineli evin hanımıdır. Kumsaldaki kayanın üstüne oturup denize batan güneşi saatlerce izlerken muhtemelen mübadeleyle memleketini terk eden akrabalarını düşünür, belki de denize açılıp bir daha dönmeyen denizci sevgilisini beklerdi. Günlerden bir gün köylüler artık onu göremez olurlar. Cansız bedeni bile bulunamaz...

1965 – 1970 yılları arasında Ertuğrul Ekici adında bir ziraat mühendisi, geleneksel bahçecilik kültürünün doğal parkı durumundaki vadinin kadim ağaçlarını, köylülerin “insan beli kalınlığında” diye ifade ettikleri narenciyeleri kesti. Projesi, kısa zamanda çok verim veren cinsler yetiştirmek yani endüstriyel tarım yapmaktan ibaretti. Bu amaçla sulama havuzu ve beton künkler inşa etti. O tarihlerde Ölü Deniz’e ancak bir traktör yolundan ulaşılabiliyordu. Bu yüzden vadideki çiftliğin bakımı gereğince yapılamadı. Ertuğrul Ekici vadiyi bırakıp gittiğinde ardında aşırı kâr hırsının tahrip ettiği “viran” olmuş bahçeler bıraktı.

Koleksiyoncu ve fotoğrafçı Rıfat Kılar, 1978 ve izleyen yıllardaki vadi ziyaretlerinde o yıllarda Güdürümsü diye adlandırılan vadiye ilk kez “Kelebek Vadisi” dedi. 1987’de H. Deniz Bayramoğlu, vadiye Butterfly Valley ismini vererek bir kamping - restoran işletmesi açtı. Turizm işletmesi sadece bir araçtı. Amaç doğayla uyumlu bir yaşam modelinin temellerini atmak ve bunu tüm dünyayla paylaşmaktı. Başta müzisyen Nezih Topuzlu ve H. Deniz Bayramoğlu olmak üzere, doğasever bir grup vadiyi koruma misyonu üstlendi. Yoğun bir kampanyayla gereken ilgiyi çekmekte gecikmediler. Bölgedeki imar yasaklarının sürdürülebilir bir koruma için yetersiz olduğundan hareketle, aktif koruma adını verdikleri doğayla uyumlu farklı düşünce ve etkinlikleri bir araya getiren bir merkez oluşturmaya çalıştılar.

Vadi yıllar geçip iyice tanınmaya başladıktan sonra kitle turizminin zararlarından etkilenmeye başladı. Her yıl kamping - restoran işletmesi farklı kişiler tarafından yüksek bedellerle kiralanıyor ve vadiyle bütünleşen eski müdavimlerin ayakları vadiden yavaş yavaş kesiliyordu. Yavaş yavaş olmasının sebebi beri yandan vadiyi koruma mücadelesinin sürdürülüyor olmasıydı. Aslında vadideki ticarî işletmeler yüksek kiralar ve doğal zorluklar nedeniyle hiçbir zaman kâr edebilecek duruma ulaşamadılar. Ancak vadiyi ziyaret edenlerin çokluğu para kazanmak isteyenlerin iştahlarını kabartmaya bugün bile devam etmekte...

Konaklama Fiyatları

Rezervasyona gerek yoktur. Çünkü vadiye gelenler genellikle planladıklarından daha fazla kalmaktadırlar ancak 100 dönümlük Vadide yer bulamama sorunu yoktur, her zaman yerler müsaittir.

01 Haziran 2007 - 01 Ekim 2007 tarihleri arasında :Sınırlı sayıdaki bungalovlarda konaklama ücreti: 37 YTL gün/kişi başı *

Bizim vereceğimiz ya da kendi getireceğiniz çadır ve çardaklarda konaklama ücreti: 32 YTL gün/kişibaşı. Açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği(mümkün olduğunca yerel ve doğal ürünler) konaklama fiyatlarına dahildir.(Öğrenciliğini belgesiyle belgeleyen talebelere 30 ytl)(ihtiyaç vukuunda gönüllü yardımlarına karşılık daha indirimli fiyatlar)

Her türlü konaklamada yatak, yastık, kılıf, pike ya da battaniye verilir. 7 yaş ve altı ziyaretçilerden ücret alınmaz.

Konaklama Çeşitleri

Bungalow: Yerden 50 cm yüksek, alanı 2.50 X 2.50 yüksekliği 2.00, tahta
Çadır :"Dome" tipi 2 kişilik çadırlar ve sınırlı sayıda 4 kişilik çadırlar.
Çardak: Etrafı açık, üstü asma ile ya da çatı ile örtülü, 2 ila10 kişinin beraber yatabileceği, dormitory-room ifade edilen çardaklar. Asmalı çardağı görseniz bungolowda kalmazsınız
Sahil ya da ateş başında kıvrılıp yatma..08:30 sabah güneşine hazırsanız ...

Yiyecek ve İçecekler Kahvaltı : Odun ateşinde kızartılmış ekmek, köy ürünü kahvaltılık Öğle Yemeği : Izgara + sınırlı menü + snack Gece Öğünleri :Çorba, fırında patates, arka taş evde aktiviteler

Vejetaryen Mutfağı Akşam Yemeği: Zengin açık büfe Snack Bar: Her çeşit tost, hamburger, sandviç, omlet, spagetti, patates kızartması Taş Evde ekolojik ürünlerle yapılmış yiyecek ve içecekler ( Çok Yakında..)

Tuvalet ve Duşlar Tuvalet ve duşlar ortaktır. Sıcak su bulunur.
İletişim içinVadi ofis: 0555 632 02 37 Diger : 0535 4099570 / 0555 693 63 48Fethiye ofis: 0 252 614 26 19
thebutterflyvalley[at]gmail.com

Ulaşım

En yakın havalimanı Dalaman dır. Dalaman-Fethiye arası, Havalimanı Servisleri ile 1 saat 15 dk sürer. Şehir merkezi ve otogar önünden Ölüdeniz e giden minibüslerin, son duraktaki varış noktasında, Kelebekler Vadisi ne ulaşımı sağlayan servis teknesini görmek çok kolaydır.

Ayrıca günlük gezi tekneleriyle de ulaşmak mümkündür.

Servis teknesi Ölüdeniz den 11:00, 14:00 ve 18:00da, dönüş için de 09:00, 13:00 ve 17:00'da Kelebekler Vadisi nden kalkar.

Tekne gidiş-geliş ücreti 10 YTL' dir.

Kaynak - Fotolar ve Yazının Orjinali: http://kelebekvadisi.azbuz.com/

*Sayfadaki rakamlar diğer yıllarda farklılaşacaktır. Orjinal sitesinden takip edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: