22 Ağustos 2007 Çarşamba

Cesme - Izmir - izmir Cesme


Çeşme ülkemizin cennet köşelerinden birisidir. İzmir ve Türkiye'nin gözbebeğidir. Görülmesi gereken yerlerden birisi de Çeşme'dir.


ÇEŞME


Ege Bölgesinde, İzmir iline bağlı Çeşme ilçesi, 80 km. uzaklıkta Anadolu'nun batıdaki en uç noktasıdır. Yüzölçümü 2601 km2 dir. Doğu'dan Urla ilçesi, güneyden ve batıdan Ege Denizi , kuzeyden ise Karaburun ilçesi ile komşu olan Çeşme'nin; Yunanistana bağlı Sakız Adasına uzaklığı 8 mil dir. Üç tarafı denizle çevrili Urla yarıadasının batıya uzanan kısmı Çeşme yarımadası olarak anılır.


Çeşme'de dağların denize dik inmesi, görkemli doğal güzellikler yaratmıştır. Arazi genellikle taşlık ve kayalık tepelerle kaplı olup, tepelerin arasında küçük ovacıklar yer alır. Arazi çoğunlukla eğimlidir. Toprak yapısı çakıllı, kumlu, kireçlidir. Bazı bölgelerde tınlı ve kalkerli satıhlar vardır. Sayısız koyları, berrak denizi, güneşi, ince kumları, deniz içinde kaynayan kükürtlü suları, yarımadanın 29 km yi bulan kıyıları boyunca dağılmıştır.


Şifne, Küçük liman, Pırlanta, Paşa limanı, Ilıca plajı, Çiftlik, Altınkum, Çatal azmak, Sakızlı koyu, Tekke plajı, Ayayorgi ve değişk isimlerde yirmiye yakın kumsalı vardır.


Çeşme'ye Ulaşım - Nasıl Gidilir?

İzmir`e 77 Km`lik dar bir asfalt, 80 Km`lik otoyol olmak üzere iki yol`la bağlanan Çeşme`nin ulaşım merkezi İzmir`dir. Kara, Hava ve Deniz yoluyla gelen turistler önce İzmir`e Çeşme ve Ildırı`ya çalışan otobüslerle turizm mevsiminin en kalabalık günlerinde dahi ihtiyacı rahatlıkla karşılar.Kışın 07-19 arası her 45 dakikada bir, yazın 06-21.30 arası her 20 dakikada bir otobüs seferleri vardır.Alaçatı`ya uğradıktan sonra sırasıyla Ilıca ve Şifne`den geçerek Ildırı`ya giderler.Çeşme otobüsleriyle gelen yolcuların ilk durağı Alaçatı`dır. Şifne ve Ildırı istikametine gitmek üzere bu otobüslere binen yolcular burada veya ikinci durak olan Ilıcada inmelidirler.


Ilıca`dan Çeşme merkezine olan uzaklık 6 km`dir. Ilıca`dan hemen sonra (2km) Altınyunus durağı ve daha sonra da Boyalık Koyu boyunca sıralanmış Tatil Köyü ve dinlenme tesislerinin duraklarında inilebilir. Ilıcadan Çeşme`ye kadar olan sahil şeridi Türkiye'nin en temiz plajları arasındadır. Çeşme ilçe merkezi, otobüs ve minibüslerin son durağıdır.



Çiftlik, Dalyan, Alaçatı, Reisdere, Ovacık ve diğer plajlara minibüs ile belediye otobüsleri çalışmaktadır. Çeşme doğal ve coğrafi yapı gereği yaygın ve geniş yerleşim alanlarına sahiptir. Bu alanlar arasında ulaşım, sistemli bir biçimde sağlanmaktadır.

Bunun yanında Çeşme`de bulunan otobüs şirketleri sayesinde direk olarak şehirlerarası seyahat etmek de mümkündür. Turizmin yoğun olduğu yaz aylarında sabah ve akşam saatlerinde günde iki kez olmak üzere İstanbul ve Ankara`ya düzenli otobüs seferleri vardır. Bunun yanında Pamukkale Turizm otobüsleriyle Çeşme`den başlayarak İzmir, Aydın, Muğla, Bodrum, Marmaris, Kaş, Kalkan, Antalya ve Alanya`ya kadar seyahat edebilirsiniz.



Yunanistan`dan Çeşme`ye deniz yoluyla giriş yapan turistler Sakız Adası (Chios) Çeşme arasında çalışan Türk ve Yunan feribotlarıyla taşınır. Ada ile Çeşme arası bir saattir. Ayrıca Türkiye`den çıkış yapacak turistler Çeşme`den İtalya`nın Bari, Brindisi Limanlarına yolcu taşımacılığı, kış aylarında ise Trieste Limanına RO-RO seferleri mevcuttur.


Çeşme'de Gezilecek Yerler

Tarihi zenginlikleri


Çeşme kalesi : 2. Beyazıt tarafından 1508 yılında diktörtgen biçiminde yaptırılan kale, 6 kulesi ve üç yanındaki hendeklerle muhteşem bir görüntü oluşturur. İlk yapıldığı zamanlarda denize sıfır olarak inşaa edilen kale, zaman içerisinden denizin doldurulmasıyla daha içte kaldı. Tarihi kalede Uluslararası Çeşme Müzik yarışması ve 2-7 Temmuz tarihleri arasındaki Çeşme Festivali düzenlenir. Kaleyi ziyaret ettiğinizde, az önce anlattığımız büyük Türk komutanı Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa'nın yanında aslanı bulunan heykelini de göreceksiniz.

Kervansaray: 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Kervansaray Çeşme'ye ayrı bir özellik katar. Tarih içinde özellikle yabancı tüccarların konaklaması için kullanılan kervansayaray günümüzde 45 odalı bir otel olarak hizmet vermekte. Kervansaray'da ayrıca gece eğlence mekanları ve alış-veriş merkezledri de bulunmakta.

Müzeler: Çeşme’nin tarihi zenginleklerini en iyi, müzelerdeki tarihi eserlerin çokluğu ve kalitesi gözler önüne sermektedir.

Çeşme Müzesi: Daha çok Erythrai, Çeşme ilçe merkezi Alaçatı ve Kalemburnu yöresinden çıkan eserlerin sergilendiği tarihi Çeşme Kalesinde bulunan Çeşme Arkeoloji Müzesinde 320 adet arkeolojik 126 adet etnografik eser ile 31 adet sikke, toplam olarak 477 adet eser teşhir edilmektedir.Müze Tel: 0.232.712 66 09Ziyaret Saatleri: 08.30-12.00/13.00-17.00
Ziyaret Günleri: Pazartesi hariç her gün.

Erytrai (Ildırı): Ildırı köyünün antik dönemdeki adı Erythrai’dir. Erythrai sözcüğünün Yunancada “kırmızı” anlamına gelen Erythros’tan türediği, kent toprağını kırmızı renginden dolayı Erythrai’nin “Kızıl Kent” anlamında kullanıldığı sanılmaktadır. Bir başka varsayıma göre ise kent adını ilk kurucu Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythros’tan almıştır. Kentte ele geçen bulgular, bu yörede ilk Tunç Çağ’ından bu yana yerleşimin olduğunu göstermiştir. İkinci kolonileşme döneminde kent, Atina Kralı Kadros soyundan gelen Knopos yönetimindeydi. Başlangıçta krallık ile yönetilen kent sonraları yine kral soyundan olan ancak halkın seçtiği Basileuslar tarafından yönetildi. Ion kentlerinin aralarında kurdukları Panionion dinsel ve siyasal birliğe katıldılar. Kent Pythagoras’la birlikte kısa süreli tiranlık dönemi yaşamış, bu dönemde üreterek dışarı sattığı değirmen taşlarıyla önem kazanmıştır.Erythrai, Lidya ve daha sonra da Persler’in eline geçer. Pers boyunduruğuna karşı diğer Ion kentleri gibi ayaklanmaya katılan kente, bütün Ion kentleriyle birlikte M.Ö. 334'te İskender, bağımsızlığını kazandırır. İskender'in ölümünden sonra çıkan kargaşalar sonucu birçok el değiştiren Erythrai Pergamon (Bergama) Krallığı'nın eline geçer. M.Ö.133' te Roma İmparatorluğu içinde özgür bir kent statüsü kazanır. Bu dönemde şarabı, keçileri, değirmen taşları ve kadın kahinleri Sibyl ile Herophile ile ün kazandı. M.Ö.1 yy.da depremler, savaşlar ve Romalı komutanların yağmaları yüzünden büyük yıkıma uğrayan yöre; 16.yy.dan sonra Ilderen ve Ildırı adlarıyla anılmaya başladı.
Sportif aktiviteler

AVCILIK: Çeşme kara avcılığından hoşlanalar için de zengin bir yer. En ilginç ve heyecan verici av, kuşkusuz domuz avı. Yetkili makamlardan gerekli izinler alındıktan sonra Çeşme'de herkes domuz avına çıkabiliyor. Çeşme keklik ve tavşan bakımından da çok zengin. Bu hayvanların en çok görüldüğü mevsim Eylül-Aralık ayları arasında olup bu mevsim süresince avlanmak serbest. Avcılıkla ilgilenenleri Çeşme kışın da ağırlayabilir.


KAMP-KARAVAN: Büyük Liman ve Paşa Limanı koylarında bulunan kamp alanları keyifli ve eğlenceli kamp olanakları sunmaktadır. Ayrıca Antik Erythrai kentinin bulunduğu Ildırı yöresindeki doğal plajlar kamp alanları kullanıma son derece uygun. Her yıl yüzlerce kampçı bu bölgeleri tercih ediyor.

Çeşme’de yatçılık: Çeşme’de yatçılık son derece gelişmiş durumda. Çeşme yatçılar için adeta bir cennet.

Yat Limanı: Çeşme Yarımadası'nın güneyi Türkiye'nin belli başlı yat güzergahlarından birini oluşturuyor. Çeşme-Kuşadası güzergahı yat turizmi altyapısının en çok geliştiği alan. Ticari ve yat limanı bulunan Çeşme Limanı'nın iskelesi iki küçük tonajlı gemi yanaşabilecek kapasitede. Yat Limanı ise 150 teknenin barınabileceği büyüklükte tasarlanmış.



Alaçatı İskelesi: Alaçatı beldesinin güneyinde yan yana sıralanmış koylarla, yatçılar için bir cennet niteliğindedir. İskelede tam teşekküllü bir şekilde 80 tekne barınabilmektedir.



Çeşme-Altınyunus Yat Limanı: 70 büyük ve 40 küçük tekne bağlanabilecek kapasitede olup her türlü yat bakım hizmeti verebiliyor. Yat Limanı geceleyen ya da konaklayan yatlara su, elektrik, telefon, bakım, onarım ve kışlama hizmetlerini verebilecek durumdadır.

Dalış ve sualtının gizemli dünyası: Çeşme’de amatöründen profesyoneline kadar sualtı meraklısı için eşsiz bölgeler bulunuyor.Çeşme sualtı tutkunları için doyumsuz keyiflerin ve yeni keşiflerin yaşanacağı tarifi imkansız bir belde. Su altı dünyasına dair inanılmaz görüntülere şahit olacağınız Çeşme'de doğa son derece cömert davranmış.Fener Adası: En fazla 15-18 metreye kadar derinleşen bu ada akıntı dalışından hoşlananlar için ideal bir bölge. Şansınız varsa adanın daimi ziyaretçilerinden foklarla bile karşılaşabilirsiniz. Ada etrafında iki dalış noktası bulunuyor. Her iki dalış noktasında fazla derin olmayan dip yapısından dolayı genelde ikinci dalışlar için kullanılmakta. Derinlikleri 18 metre olan yörede yapılacak dalışlarda renkli dip yapısı sizi büyüleyecek. Her türlü sünger ve mercanın bulunduğu ada yöresinde karagöz, sarpa gibi küçük sürü balıkları da dalışta size eşlik edecek. Kimi kez fokların görüldüğü adada birkaç eski fok mağarası da bulunuyor.Yatak Adası: Derinliğin 40 metreye kadar gittiği bu ada yaklaşık 8-10 metre derinlikte yer alan muhteşem mağarası ile ünlü. Genellikle günün son dalışı için tercih ediliyor. Adanın batısında yer alan iki mağara girisi ve içindeki süngerlerin kapladığı alan ile oluşan renkli cümbüşü makro ve geniş açı fotoğraf çekenler için oldukça uygun. Geniş açı objektif ile içeriye girdikten sonra dışarıya baktığınızda karanlığın önündeki turkuaz renkli mavilikler sizi büyüleyecek.Eşek Adası: Etrafında birçok dalış noktası olmasına rağmen yarık kaya noktası adanın en güzel yeri. Derinlik 50-60 metrelere kadar inebiliyor. Özellikle üstü 20 metrelerden başlayıp dibi 40 metrelere kadar inen doğu duvarı her dalgıcın görmek isteyeceği bir yer.

Ildırı Körfezi: Geçen seneye kadar yasak bölge olan bu bölgedeki mağara resifi en güzel dalış yeri. Sığlığın batıya bakan tarafında güneyden kuzeye doğru yaklaşık hemen hemen 70 metre uzunlugunda bir duvar uzanıyor. Üst kısmı yüzeye yaklaşık 8 metre derinlikte olan bu duvarın derinliği 12 metreden 35 metre derinliğe kadar gidiyor. 21 metre civarında birbirine bağlı 3 adet mağara var ve bu mağaraların bir tanesinin sığlığın ortasında 12 metre civarına bir çıkışı bulunuyor.

Rüzgar sörfü: Alaçatı’yı gördükten sonra sörf yapmak için başka bir yerde olmak istemeyeceksiniz.Alaçatı, Avrupa'nın sörf bölgeleri arasında en ilginç ve çeşitlik sunan bölgesi. Bozulmamış örtüsü ile sörf merkezi V biçiminde berrak suyu olan bir koydadır. Çeşitli rüzgar koşulları ve ideal sörf alanı ile Avrupa'daki en önemli sörf merkezlerinden birisidir. Deniz suyunun oldukça sığ olduğu bu bölgede rüzgar da kuzeyden esiyor. Haziran ayından Eylül ayının ortalarına kadar ortalama 4-6 şiddetinde esen rüzgar, Nisan-Ekim aylarında ise %50 güney rüzgarı olarak eser ve güzel dalgalar oluşturur. Alaçatı sanki sörfçüler için yapılmış bir bölge gibi. Alaçatı'nın en güzel özelliği, rüzgarın soldan, yani meltem olarak esmesi ve şiddetli rüzgarda dahi düzenli dalgaların oluşması. Akıntının da rüzgar ile aynı yönde olması sörf yapanlara doyumsuz anlar yaşatıyor. Alaçatı ayrıca meltem rüzgarına sahip bölgeler arasında hiç şüphesiz en güvenilir olanı. Burada dört ayrı rüzgar Ege'nin içlerine uzanan Çeşme Yarımadası'nı okşar. Meltem, Lodos, Poyraz ve Gerence rüzgarlarının da yıl boyunca bölgeyi ziyaret etmesi ayrı bir güzellik.

Pırlanta Plajı’nda


Kitesurf: Çiftlikköy’de bulunan Pırlanta Plajı hiç kesilmeden kuvvetli ve sabit esen rüzgarı ve dalgalarıyla Çeşme’yi ‘’Avrupa’nın rüzgar başkenti’’ olmaya aday etmiştir.Çeşmenin en batısında bulunan Pırlanta Plajı adını pırlanta gibi parlayan kumundan almıştır. Denizin 250 metre boyunca sığ ve sadece pırıl pırıl kum olmasıyla da dünyanın dört bir yanından surfçülerin bu bölgeye gelmesini sağlamıştır.1980'lerde yüzlerce karavan plajın önünde park eder, akşamları karavanlarında konaklar ve plaj havada uçuşan kelebekleri andıran yüzlerce windsurfçünün rengarenk yelkenleriyle denizde dansına sahne olurdu.2000'lerde ise plaj, yeni milenyumun en yeni ekstrem sporu olan Kitesurf ve kitesurfculerin de yeni merkezi oldu. Rüzgar sörfüne benzer yanlarından dolayı da pekcok rüzgar sörfçüsünün başladığı bu spor ile Pırlanta Plajı bu konuda dünyanın en önemli merkezleri arasına girdi. Ayrıca kitesurf, Çeşme Turizmine 13 yabancı tur operatörü ile, nisan ayından kasım ayına kadar hizmet veriyor ve sezonunu daha da uzatmak için çalışıyor.Kitesurf, diğer birçok ekstrem sporla da birbirini tamamlıyor. Kitesurf rüzgar sörfünün yeni jenerasyonu.

Artık rüzgar sörfüne genç nesilin talebinin azalmasından dolayı yeni milenyumda bir orta yaş üstü sporu haline gelince, kitesurf tüm dünyada bir patlama yaparak, trendi en hızlı yükselen spor oldu. Ayrıca board kullanımı açısından, snowboard, skateboard, wakeboard, rollerblade yapanlar da bu spora başladılar.Pırlanta Plajı’nda bulunan surf tesisi Kitesurfbeach, Uluslararası Kitesurf organizasyonu (IKO) nun Türkiye’deki sertifika veren okulu ve sadece sertifikalı öğretmenler ile eğitim veriliyor.2005 Türkiye Kitesurf Şampiyonası, 2005 Water and Air Dünya Şampiyonası ve 2006 yılında ise Türkiye Kitesurf Freestyle ve Türkiye Windsurf Freestyle Şampiyonaları burada organize edildi.Windsurf ve Kitesurfçülere çevre otellerde konaklama, kamp ve karavan imkanı tanıyan Pırlanta Plajındaki tesislerde, ayrıca seyretmeye gelenler için de bir cafe, yüzme ve güneşlenme alanları yer alıyor.

Çeşme plajları


29 km`lik Çeşme kıyı şeridi boyunca göreceğiniz birbirinden güzel plajların her birinden ayrı bir keyif alacaksınız. Çünkü, Çeşme öyle güzel bir ev sahibidir ki; her zaman tertemiz denizi, eşine az rastlanır yumuşacık kumsalları ve bunalmadan istediğiniz bronzluğa ulaşabileceğiniz güneşiyle kucaklar sizi. Dingin bir denizde serinleyip sonra da sımsıcak kumsal da sakince güneşlenmek mi, bir yat kiralayıp adaları gezmek mi, dalış tüpünüzü takıp derinlerdeki zenginliği keşfetmek mi yoksa sörf tahtanızı alıp rüzgarla dansetmek mi istiyorsunuz?


Düşlemeniz bile yeter. Çeşme hepsini önceden düşünmüş ve her bir plajını farklı bir alternatif olarak hazırlayıp hizmetinize sunmuştur sanki. İşte en önemli plajlardan birkaçı;


ILICA: 2 Km`ye yakın uzunluktaki geniş ve beyaz kumlu plajları, nitelikli konaklama tesisleri ve termal olanaklarıyla Çeşmenin en büyük ve popüler turizm merkezi durumunda. Deniz`in içinden kaynayan sıcak termal suları, Ilıca plajını ve yöredeki diğer plajları büyük birer termal havuz haline getirir. Ilıca`daki büyük, küçük konaklama tesisleri, yoğun bir turist kapasitesinin ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Ilıca`nın önemini arttıran en önemli husus, termal olanakları. Birçok küçük, otel ve pansiyonlarda bile kaplıca suyu bulunuyor. Çeşme plajlarının ve özellikle Ilıca plajının en önemli özelliklerinden biri de, kıyıdan denize doğru yaklaşık yüz metrelik bir şeridin insan boyunu geçmeyecek derinlikte olması. Sığ sularda, özellikle termal kaynaklarla beslenen sularda ultraviyole ışınlarının insan sağlığına çok daha fazla yararlı olduğu bilimsel bulgularla kesinleşmiş durumda. Bunların yanı sıra, bu plajlardan çocukların yararlanma olanakları, sağlık ve can güvenliği bakımından da çok elverişli.

BOYALIK KOYU: Yaklaşık 5 Km. uzunluğunda ve çok güzel plajlara sahip bir koydur. Ilıca plajının karakteristiklerini gösteren bu koy ayrıca bugün Çeşme`nin en hızlı gelişen turizm alanlarından birisi. Koyun orta kısmında yer alan Kalem Burnu'nun karayla birleştiği yerde, yapıldığı yıllarda Türkiye`nin en büyük ve en modern konaklama tesislerinden biri olan ALTINYUNUS TATİL KÖYÜ ve Marinası bulunuyor. Bu tatil köyü tüm doğal zenginliklerini sizlerin hizmetine sunuyor. Bu koyun kuzey rüzgarlarına kapalı en sakin plajı ise Sakin Deniz (Ayayorgi) plajı. Kıyısındaki restaurantları, birbirinden keyifli tesisleriyle gerçekten sakin ve dinlendirici bir köşe.

ŞİFNE-BÜYÜK LİMAN-PAŞA LİMANI: Ilıca plajı merkez olmak üzere kuzeydoğu yönünde Şifne`ye kadar uzanan kıyı bandı, güzel plajları ve kaplıcalarıyla büyüleyici bir merkez. Büyük Liman, Paşa Limanı koyları, turistik tesislerin, kamp alanlarının ve toplu yazlık konutların toplandığı bir yer konumunda. Şifne, kaplıcalarıyla ünlü bir merkez ve çok sayıda temiz ve düzenli pansiyon hizmet veriyor. Ilıca merkezine yaklaşık 5 Km. uzaklıktaki bu önemli turizm merkezine ulaşım ise Ilca'dan sağlanıyor.


ILDIRI: Antik Erythria kentinin bulunduğu Ildırı ve yöresi, doğal plajları ve kamp alanlarını bakımından kampçılar için ilginç bir yöre. Çeşme ilçe merkezine 22 km. Ilıca`ya 15 km. uzaklıktaki bu tarihi ve doğal zenginliklere sahip yöreye ulaşım Şifne`den sonra asfalt bir yolla yapılıyor.

DALYAN VE SAKIZLI KOY: Çeşme yarımadasının kuzey kıyılarında yer alan bu turistik merkezler, tipik balıkçı mahallesi, evleri, limanı, plajları ve insanlarıyla Ege yaşantısının ve doğal güzelliklerinin toplandığı bir yöre. Bu yöre, Çeşme ilçe merkezine 4 Km. uzaklıkta. Dalyan köyde çok sayıda kaliteli otel ve pansiyonlar sizleri bekliyor.

ÇİFTLİKKÖY VE PIRLANTA PLAJI: Bu plaj Çeşme'nin güney ve güneybatısında yer alıyor. Bu yörenin en önemli plajları PIRLANTA-TURSİTE ve ALTINKUM plajları. Burada da sizleri son derece kaliteli otel ve pansiyonlar bekliyor. Ayrıca burada kamp yapmak için de uygun alanlar bulunuyor.


ÇATAZMAK PLAJI: Çeşme ilçe merkezinden ulaşımın sağlandığı çatazmak Plajı da Çeşme'nin görülmeye değer plajlarından.

EŞEK ADASI: Eski adıyla "GONİ" olarak bilinen günümüzün Eşek Adası Çeşme`den yatlarla bir saat uzaklıkta, temiz koyları ve konuksever eşekleriyle günübirlik yat gezintileri için ideal bir yer. Doğal konumu itibariyle kuzey rüzgarlarına kapalı olan koylarında sualtı ve su üstü sporları yapmaya çok elverişli. Neredeyse tamamının maki ile kaplı olduğu adada eşeklerin yaşayabilmesi için rüzgarla çalışan bir tatlı su kuyusu bulunuyor. Özellikle bahar aylarında yolunuz düşerse yaban nergisleri, katır tırnakları ve kekiklerin sarhoş eden kokusuyla karşılaşırsınız. Ada tamamen turistik amaçlara hizmet etmekte ve Milli Parklar kapsamında olduğundan gece konaklaması mümkün değildir. Adanın hemen yanında bulunan Kara ada, doğal bir akvaryum görünümünde olan Mavi Koy sizi büyüleyen bir uğrak yeri olacak.

Çeşme ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Çeşme Belediyesi Web Sayfasından yararlanabilirsiniz.


Kaynak: Çeşme Belediyesi

18 Ağustos 2007 Cumartesi

Yasanilir Kentler Listesi

İstanbul gerçekten çok güzel bir şehir. Harikulâde güzellikleri var. Bir çok medeniyet gelmiş geçmiş bu topraklardan. Ancak yaşam kalitesi olarak insanlara pek bir sunmadığı gerçeğini de görmemezlikten gelemeyiz. Bizler bu ülkede yaşadığımız için başka yerlerle direk olarak kıyaslama şansına sahip değiliz. Ama genel boyutta bir kıyaslama yapılırsa tabi ki İstanbul diğer şehirler arasında en sonlarda olacaktır.


İşte yaşanılır kentler listesi SON


İngiltere'de faaliyet gösteren en büyük danışmanlık şirketlerinden Mercer Human Resource Consulting'in hazırladığı yaşam kalitesi endeksinde, Zürih birinci sırada İstanbul ise 108. sırada yer aldı.

Dünyanın 200'den fazla kentini, bireylerin güvenliği, çevre,
eğitim, sağlık, ulaşım gibi kamu hizmetleri ve yaşam kalitesini
belirleyen diğer pek çok unsuru dikkate alarak değerlendiren Mercer
uzmanları, geçen yıl 107'nci olan İstanbul'u listenin 108. sırasına
oturttu.

Mercer'in geleneksel yaşam kalitesi endeksinde geçen yıl 107.
sırada yer alan İstanbul, her iki yılda da yüzde 77.1'lik bir yaşam
kalitesi reytingini tutturdu. Buna karşılık, listenin ilk 10'unu
oluşturan Zürih, Cenevre, Vancouver, Viyana, Auckland, Düseldorf,
Frankfurt, Münih, Bern, Sidney gibi kentlerse 108.2-106.5 gibi
reytingler tutturmayı başardı. Listede Bangkok, Tel Aviv, San Jose,
Seul, Limasol, Cape Town, Santiago, Bouenes Aires, Kuala Lumpur ve
Avrupa ile ABD'deki pek çok kentin altında yer alan İstanbul; Bükreş,
Zagreb, Manila, Sofya, Pekin, Kazablanka, Cakarta, Yeni Delhi, Beyrut,
İslamabad, Belgrad, Cidde, Saraybosna, Kiev, Moskova, Tahran, Amman,
Kahire gibi önemli kentleriyse geride bıraktı.

Bağdat'ın yaşam koşulları açısından dünyanın en kötü durumdaki
kenti seçildiği listenin son 10'unuysa sondan başa doğru Bağdat,
Kongo'nun Brazaville kenti, orta Afrika Cumhuriyeti'nden Bangui,
Sudan'ın başkenti Hartum ve Kongo'nun Pointe Noire, Çad'ın Ndjamena,
Yemen'in Sanaa, Nijerya'nın Port Harcourt, Moritanya'nın Nouakhott ile
Burkina Faso'nun Ouagadougou kentleri oluşturdu.

İrlanda'nın başkenti Dublin'in 24, Paris'in 33 ve Londra'nın
39'uncu sırada yer aldığı listeyi hazırlayan uzmanlar, dünyanın
yaşamak için en güzel ilk 30 kentinin yarısının batı Avrupa'da yer
aldığına dikkati çekti.

Türünün en geniş kabulü gören araştırmasında, Almanya ve
İsviçre'nin listenin ilk 10'una üçer kent sokarak büyük bir başarıya
imza attıklarına işaret eden uzmanlar, liste hazırlanırken sadece
ekonomik değil, sosyal ve siyasal faktörleri de göz önünde
tuttuklarını vurguladı.

Uzmanlar, AB üyeliğinin Doğu Avrupa kentlerinin listedeki
yerlerini olumlu etkilediğini ve bu kentlerin listede tırmanışa
geçtiklerini de kaydetti.

Habertürk

Keywords: Istanbul, istanbul, İstanbul, Istanbol, Turkey, Turkiye

2007 Yili Bakanlar Kurulu Kararli Turk Kazilari

Yerli ve Yabancı Kazılar

2007 YILI BAKANLAR KURULU KARARLI TÜRK KAZILARI

Sıra No: Kazı Adı Kazı Başkanı Kazı Yeri Bağlı Olunan Kurum
1 ACEMHÖYÜK Prof. Dr. Aliye ÖZTAN Aksaray Ankara Üniversitesi

2 AÇÇANA HÖYÜK Doç. Dr. Aslıhan YENER Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi

3 AHLAT MEZARLIĞI Doç. Dr. Haluk KARAMAĞARALI Bitlis Gazi Üniversitesi

4 AIGAI Prof. Dr. Ersin DOĞER Manisa Ege Üniversitesi

5 AKTOPRAKLIK HÖYÜK Doç. Dr. Nemci KARUL Bursa İstanbul Üniversitesi

6 ALACAHÖYÜK Prof. Dr. Aykut ÇINAROĞLU Çorum Ankara Üniversitesi

7 ALANYA KALESİ Prof. Dr. Oluş ARIK Antalya Ankara Üniversitesi

8 ALARA KALESİ Doç. Dr. Osman ERAVŞAR Antalya Selçuk Üniversitesi

9 ALTINTEPE Doç. Dr. Mehmet KARAOSMANOĞLU Erzincan Atatürk Üniversitesi

10 ANİ Doç. Dr. Yaşar ÇORUHLU Kars Mimar Sinan Üniversitesi

11 ANTANDROS Doç. Dr. Gürcan POLAT Balıkesir Ege Üniversitesi

12 ARYKANDA Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUĞLU Antalya Kültür ve Turizm Bakanlığı

13 ASSOS Doç. Dr. Nurettin ASLAN Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

14 AŞAĞI-YUKARI ANZAF URARTU KALELERİ Prof. Dr. Oktay BELLİ Van İstanbul Üniversitesi

15 AŞIKLIHÖYÜK Doç. Dr. Mihriban ÖZBAŞARAN Aksaray İstanbul Üniversitesi

16 AYANİS KALESİ Prof. Dr. Altan ÇİLİNGİROĞLU Van Ege Üniversitesi

17 AZİZ NİKOLAOS Prof. DR. Yıldız ÖTÜKEN Antalya Hacettepe Üniversitesi

18 BADEMAĞACI Prof. Dr. Refik DURU Antalya İstanbul Üniversitesi

19 BAYRAKLI Prof. Dr. Meral AKURGAL İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi

20 BEÇİN KALESİ Prof. Dr. Rahmi H. ÜNAL Muğla Kültür ve Turizm Bakanlığı

21 BEYCESULTAN Doç. Dr. Eşref ABAY Denizli Ege Üniversitesi

22 BİTLİS KALESİ Doç. Dr. Kadir PEKTAŞ Bitlis PamukkaleÜniversitesi

23 BOZKURT (MOLLACEM) NEKROPOLÜ Doç. Dr. Aynur ÖZFIRAT Ağrı Yüzüncüyıl Üniversitesi

24 BURGAZ Prof. Dr. Numan TUNA Muğla Orta Doğu Teknik Üniversitesi

25 ÇİNİ FIRINLARI Prof. Dr. Ara ALTUN Bursa İstanbul Üniversitesi

26 ÇORAKYERLER FOSİL LOKALİTESİ Doç. Dr. Ayla SEVİM Çankırı Ankara Üniversitesi

27 DARPHANE Prof. Dr. Bekir DENİZ Aksaray Ege Üniversitesi

28 DASKYLEION Prof. Dr. Tomris BAKIR Balıkesir Ege Üniversitesi

29 DİVRİĞİ KALESİ Yrd. Doç. Dr. Erdal ESER Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

30 ENEZ Prof. Dr. Sait BAŞARAN Edirne İstanbul Üniversitesi

31 ERYTHRAI Yrd. Doç. Dr. Ayşe Gül AKALIN İzmir Ankara Üniversitesi

32 GÜLPINAR Prof. Dr. Coşkun ÖZGÜNEL Çanakkale Ankara Üniversitesi

33 GÜVERCİNKAYASI Doç. Dr. Sevil GÜLÇUR Aksaray İstanbul Üniversitesi

34 HACIMUSALAR Doç. DR. İlknur ÖZGEN Antalya Bilkent Üniversitesi

35 HADRIANOUPOLIS Yrd. Doç. Dr. Ergun LAFLI Karabük Dokuz Eylül Üniversitesi

36 HARRAN Dr. Nurettin YARDIMCI Şanlıurfa Kültür ve Turizm Bakanlığı

37 HASANKEYF Prof. Dr. Abdüsselam ULUÇAM Batman Selçuk Üniversitesi

38 HOŞAP KALESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet TOP Van Yüzüncüyıl Üniversitesi

39 İKİZTEPE Prof. Dr. Önder BİLGİ Samsun İstanbul Üniversitesi

40 İZNİK TİYATROSU Yrd. Doç. Dr. Bedri YALMAN Bursa Uludağ Üniversitesi

41 KADIKALESİ Prof. Dr. Zeynep MERCANGÖZ Aydın Ege Üniversitesi

42 KARAİN Prof. Dr. Işın YALÇINKAYA Antalya Ankara Üniversitesi

43 KARATEPE Prof. Dr. Halet ÇAMBEL Osmaniye Kültür ve Turizm Bakanlığı

44 KAUNOS Prof. Dr. Cengiz IŞIK Muğla Başkent Üniversitesi

45 KELENDERİS Prof. Dr. Levent ZOROĞLU Mersin Selçuk Üniversitesi

46 KIRKLARELİ HÖYÜK Prof. Dr. Mehmet ÖZDOĞAN Kırklareli İstanbul Üniversitesi

47 KLAROS Prof. Dr. Nuran ŞAHİN İzmir Ege Üniversitesi

48 KLAZOMENAI Doç. Dr. Yaşar ERSOY İzmir Bilkent Üniversitesi

49 KNIDOS Prof. Dr. Ramazan ÖZGAN Muğla Selçuk Üniversitesi

50 KUBAD-ABAD Prof. Dr. Rüçhan ARIK Konya Onsekiz Mart Üniversitesi

51 KÜLLÜOBA Prof. Dr. Turan EFE Eskişehir İstanbul Üniversitesi

52 KÜLTEPE Prof. Dr. Fikri KULAKOĞLU Kayseri Ankara Üniversitesi

53 KYZİKOS Yrd. Doç. Dr. Nurettin KOÇHAN Balıkesir Atatürk Üniversitesi

54 LAGINA Prof. Dr. Ahmet TIRPAN Muğla Selçuk Üniversitesi

55 LAODİKEIA Doç. Dr. Celal ŞİMŞEK Denizli PamukkaleÜniversitesi

56 LİMANTEPE Prof. Dr. Hayat ERKANAL İzmir Ankara Üniversitesi

57 MAGNESIA Prof. DR. Orhan BİNGÖL Aydın Ankara Üniversitesi

58 METROPOLIS Yrd. Doç. Dr. Serdar AYBEK İzmir Trakya Üni.

59 MYNDOS Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN Muğla Uludağ Üniversitesi

60 NYSA Prof. DR. Vedat İDİL Aydın Ankara Üniversitesi

61 OLUZHÖYÜK Yrd. Doç. Dr. Şevket DÖNMEZ Amasya İstanbul Üniversitesi

62 OLYMPOS Doç. Dr. Yelda OLCAY UÇKAN Antalya AnadoluÜniversitesi

63 OLYMPOS (Nif Dağı) Prof. Dr. Elif Tül TULUNAY İzmir İstanbul Üniversitesi

64 ORTAKÖY Prof. Dr. Aygül SÜEL Çorum Ankara Üniversitesi

65 OVAÖREN Doç. Dr. Yücel ŞENYURT Nevşehir Gazi Üniversitesi

66 OYLUM HÖYÜK Prof. Dr. Engin ÖZGEN Kilis Hacettepe Üniversitesi

67 PANAZTEPE Prof. Dr. Armağan ERKANAL İzmir Hacettepe Üniversitesi

68 PARION Prof. Dr. Cevat BAŞARAN Çanakkale Atatürk Üniversitesi

69 PAŞALAR Prof. Dr. Berna ALPAGUT Bursa Ankara Üniversitesi

70 PATARA Prof. Dr. Fahri IŞIK Antalya Akdeniz Üniversitesi

71 PEDASA Prof. Dr. Adnan DİLER Muğla Muğla Üniversitesi

72 PERGE Prof. Dr. Haluk ABBASOĞLU Antalya İstanbul Üniversitesi

73 PHOKAIA Prof. Dr. Ömer ÖZYİĞİT İzmir Ege Üniversitesi

74 RHODIOPOLIS Prof. DR. Nevzat ÇEVİK Antalya AkdenizÜniversitesi

75 SEYİTÖMER HÖYÜĞÜ Doç. Dr. Nejat BİLGEN Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

76 SİDE TİYATROSU Ülkü İZMİRLİGİL Antalya Kültür ve Turizm Bakanlığı

77 SMYRNA Yrd. Doç. Dr. Akın ERSOY İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi

78 SOLI-POMPEIOPOLIS Doç. Dr. Remzi YAĞCI Mersin Dokuz Eylül Üniversitesi

79 ST. JEAN KİLİSESİ VE AYASULUK TEPESİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa BÜYÜKKOLANCI İzmir Pamukkale Üniversitesi

80 STRATONIKEIA Prof. Dr. Çetin ŞAHİN Muğla Kültür ve Turizm Bakanlığı

81 ŞARHÖYÜK Doç. Dr. Taciser SİVAS Eskişehir AnadoluÜniversitesi

82 ŞAVŞAT KALESİ Yrd. Doç. Dr. Osman AYTEKİN Artvin Yüzüncüyıl Üniversitesi

83 TARSUS-GÖZLÜKULE Doç. Dr. Aslı ÖZYAR Mersin BoğaziçiÜniversitesi

84 TEPECİK HÖYÜK Prof. Dr. Sevinç GÜNEL Aydın Hacettepe Üniversitesi

85 TEPECİK HÖYÜK Doç. Dr. Erhan BIÇAKÇI Niğde İstanbul Üniversitesi

86 TLOS Prof. Dr. Havva İŞKAN Muğla Akdeniz Üniversitesi

87 TRALLEIS Prof. Dr. Abdullah YAYLALI Aydın Adnan Menderes Üniversitesi

88 ÜÇAĞIZLI MAĞARASI Prof. Dr. Erksin GÜLEÇ Hatay Yüzüncüyıl Üniversitesi

89 YENİBADEMLİ HÖYÜK Doç. Dr. Halime HÜRYILMAZ Çanakkale Hacettepe Üniversitesi

90 ZEUGMA Doç. Dr. Kutalmış GÖRKAY Gaziantep Ankara Üniversitesi


* Devam eden çalışmalar.
* Yeni çalışmalar.


2007 YILI BAKANLAR KURULU KARARLI YABANCI KAZILAR

Sıra No: Kazı Adı Kazı Başkanı Kazı Yeri Ülkesi
1 SİRKELİ HÖYÜK Doç. Dr. Miroslav NOVAK Adana-Ceyhan ALMANYA

2 AMORİUM Dr. Christopher LIGHTFOOT Afyon- Emirdağ İNGİLTERE

3 GORDION Prof. Dr. Kenneth SAMS Ankara- Polatlı ABD

4 XANTHOS Prof. Dr. Jacques Des COURTILS Antalya-Kaş FRANSA

5 LIMYRA Doç. Dr. Thomas MARKSTEINER Antalya- Finike AVUSTURYA

6 PRIENE Prof. Dr. Wulf RAECK Aydın-Söke ALMANYA

7 MILETOS Prof. Dr. Volkmar Von GRAEVE Aydın-Didim ALMANYA

8 DIDYMA Prof. DR. Andreas FURWANGLER Aydın-Didim ALMANYA

9 APHRODİSİAS Prof. Dr. Roland SMITH Aydın-Karacasu ABD

10 SAGALASSOS Prof. Dr. Marc WAELKENS Burdur-Ağlasun Belçika

11 TROIA Prof. Dr. Ernst PERNICKA Çanakkale-Merkez ALMANYA

12 ALEXANDRIA TROAS Prof. Dr. Hans WIEGARTZ Çanakkale-Ezine ALMANYA

13 BOĞAZKÖY Doç. DR. Andreas SCHACHNER Çorum-Boğazkale ALMANYA

14 HIERAPOLIS Prof. Dr. Francessco D'ANDRIA Denizli-Pamukkale İTALYA

15 PESSINUS Prof. Dr. JOHN DEVREKER Eskişehir-Sivrihisar BELÇİKA

16 TİLMEN HÖYÜK Doç. Dr. Nicolo MARCHETTI Gaziantep-İslahiye İTALYA

17 ZİNCİRLİ HÖYÜK Doç. Dr. David SCHOLEN Gaziantep-İslahiye ABD

18 KİNET HÖYÜK Doç. Dr. Marie HENRIETTE-GATES Hatay-Dörtyol ABD

19 TAYINAT HÖYÜK Doç. Dr. Timothy HARRISON Hatay-Reyhanlı KANADA

20 ELAIUSSA SEBASTE Prof. DR. Eugenia Equini SCHNEIDER İçel-Erdemli İTALYA

21 YUMUKTEPE Prof. Dr. Isabella CANEVA İçel-Merkez İTALYA

22 KYME Prof. Dr. Sebastiana LAGONA İzmir-Aliağa İTALYA

23 PERGAMON Doç. DR. Felix PIRSON İzmir-Bergama ALMANYA

24 EPHESOS Prof. Dr. Fritz KRINZINGER İzmir-Selçuk AVUSTURYA

25 KIZILBURUN Prof. Dr. Donny HAMILTON İzmir-Seferihisar ABD

26 ZIMBILLITEPE/Pompeiopolis Doç. Dr. Latife SUMMERER Kastamonu/-Taşköprü ALMANYA

27 KALEHÖYÜK Dr. Sachihiro OMURA Kırşehir-Kaman JAPONYA

28 ÇATALHÖYÜK Prof. Dr. Ian HODDER Konya-Çumra İNGİLTERE

29 BONCUKLU HÖYÜK Doç. Dr. Douglas BAIRD Konya- Karatay İNGİLTERE

30 KUŞAKLI/BAŞÖREN Prof. Dr. Andreas MULLER-KARPE Sivas ALMANYA

31 AIZANOI Dr. Klaus RHEIDT Kütahya-Çavdarhisar ALMANYA

32 ASLANTEPE Prof. Dr. Marcella FRANGIPANE Malatya-Merkez İTALYA

33 SARDIS Prof. Dr. Crawford H. GREENEWALT Manisa-Salihli ABD

34 IASOS Dr. Fede BERTI Muğla-Milas İTALYA

35 LABRAUNDA Doç. Dr. Lars KARLSSON Muğla-Milas İSVEÇ

36 PORSUK HÖYÜK Prof. Dr. Dominique BEYER Niğde-Ulukışla FRANSA

37 TYANA Prof. Dr. Gudio ROSADA Niğde-Bor İTALYA

38 ÇADIR HÖYÜK Dr. Ronald L. GORNY Yozgat-Sorgun AMERİKA

39 KERKENESDAĞ Dr. Geoffrey SUMMERS Yozgat-Sorgun İNGİLTERE

40 GÖBEKLİTEPE Doç. Dr. Klaus SCHMIDT Şanlıurfa-Merkez ALMANYA

41 DOLICHE/DÜLÜK Prof. Dr. Engelbert WINTER Gaziantep- Merkez ALMANYA

42 OYMAAĞAÇ Doç. Dr. Rainer CZICHON Samsun-Vezirköprü ALMANYA

43 KİLİSETEPE Prof. Dr. Nicholas POSTGATE Mersin- Mut İNGİLTERE

44 BARÇIN HÖYÜK Yrd. Doç. Dr. Fokke GERRITSEN Bursa-Yenişehir HOLLANDA


* Devam eden çalışmalar.
* Yeni çalışmalar.



2007 YILI MÜZE KAZILARI (BİLİMSEL EKİPLİ)


Sıra No: İli Müzesi Bilisel Danışmanı Kazı Yeri
1 Tekirdağ Tekirdağ Müzesi Doç. Dr. Neşe ATİK Karaevlialtı
2 Tekirdağ Tekirdağ Müzesi Doç. Dr. Aslı ÖZDOĞAN Menekşeçatağı
3 Çorum Çorum Müzesi Doç. Dr. Tunç SİPAHİ Boyalıhöyük
4 Sivas Sivas Müzesi Prof. Dr. Erksin GÜLEÇ Hayranlı Haliminhanı
5 Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Doç. Dr. Kutalmış GÖRKAY
Roma Hamamı
6 Burdur Baraj Göleti Havzası Burdur Müzesi Prof. Dr. Berna ALPAGUT
7 Ağrı Erzurum Müzesi İshakpaşa Sarayı
8 Isparta Yalvaç Müzesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Pisidia Antocheia BÜYÜKKOLANCI
9 Denizli Denizli Müzesi Doç. Dr. Aytekin ERDOĞAN Tripolis Antik Kenti
10 İzmir Ege Gübre İzmir Müzesi Müdürlüğü Yrd. Doç.Dr. Haluk SAĞLAMTEMUR
11 Aydın Aydın Müzesi Alabanda Antik Kenti
12 Muğla Muğla Müzesi Prof. Dr. Adnan DİLER Yalancıboğaz Mevkii
13 Burdur Burdur Müzesi Prof. Dr. Fahri IŞIK Kibyra Antik Kenti.
14 Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi Yrd. Doç. Dr. Nurettin ÖZTÜRK Zeytinliada
15 Denizli Denizli Müzesi Mehmet OKUNAK Laodikeia Güney Nekropolü
16 İzmir Bergama Müzesi Pergamon Antik Kenti
17 Antalya Suluin Mağarası Antalya Müzesi Prof. Dr. Harun TAŞKIRAN
18 Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi Yrd. Doç.Dr. Ahmet YARAŞ Güre Hamamı
19 Balıkesir Pazarbaşı Hamamı Kuva-yi Milliye Müzesi Yrd. Doç.Dr. Hatice UÇAR
20 Muğla Muğla Müzesi Prof. Dr. Adnan Diler Bahçeyaka Köyü
21 Tekirdağ Tekirdağ Müzesi Şahin YILDIRIM Askertepe Tümülüsü
22 Edirne Edirne Müzesi Pazardere Köyü Şahin YILDIRIM
23 Denizli Denizli Müzesi Prof. Dr. Bozkurt ERSOY Tabae Antik Kenti
24 Muğla Muğla Müzesi Prof. Dr. Berna Alpagut Özlüce Fosil Yatakları


* Devam eden çalışmalar.
* Yeni çalışmalar.


2007 YILI MÜZE KURTARMA KAZILARI

Sıra No: İLİ İLÇESİ KAZI YERİ MÜZESİ
1 ADANA Kozan İlçesi, Kuyuluk Köyü, 1 pafta, 30 parsel Adana Müzesi
2 AMASYA Merkez, Amasya Kalesi, Harşena Bölümü, Ana Kule, Kızlar Sarayı Amasya Müzesi
3 AMASYA Merkez, Ovasaray Köyü, Kumtarla Mevkii, 117 ada, 12 parsel, Roma Dönemi kremasyon çukurları Amasya Müzesi
4 AMASYA Küçükkızılca Köyü, Değirmenboynu Mevkii Amasya Müzesi
5 AMASYA Merkez, Göllü Bağları, Kürt Çayırı-Kartalkaya Mevkii, Tümülüs Amasya Müzesi
6 ANKARA Beypazarı İlçesi, Gelin Kayası Mevkii, 35-36 pafta, 721-734 no'lu parseller Anadolu Medeniyetleri Müzesi
7 ANKARA Elmadağ İlçesi, Arkaçtepe Mevkii, Tümülüs Anadolu Medeniyetleri Müzesi
8 ANKARA Oyaca Kasabası, Boyalık Köyü, Külhöyük-Boyalık Nekropolü Anadolu Medeniyetleri Müzesi
9 ANTALYA Alanya İlçesi, Kadıpaşa Mah. 439 ada, 85-130-113-167-168-169-212-252-253-254-258 no.lu parseller Alanya Müzesi
10 ANTALYA Gazipaşa İlçesi, Koru Mah. Selinus Antik Kenti, Odeon Alanya Müzesi
11 AYDIN Mesudiye Mahallesi, Fevzi Çakmak Caddesi, 59 No.lu Ap. önündeki taşınmaz Aydın Müzesi
12 AYDIN Didim İlçesi, Milet Antik Kenti, İlyas bey Camii ve Külliyesi Milet Müzesi
13 BALIKESİR Merkez, Eski Kuyumcular Mahallesi, Atatürk Parkı Kuva-yi Milliye Müzesi
14 BOLU Merkez, Tepecik Mah., 933 ada, 11 parsel Bolu Müzesi
15 ÇANKIRI Merkez, Su deposu Mevkii, Sarıbaba Mezarlığı, Nekropol Alanı Çankırı Müzesi
16 ÇANKIRI Yapraklı İlçesi, Kullar Köyü, Nekropol Alanı Çankırı Müzesi
17 DENİZLİ Hierapolis Antik Kenti, Kuzey Nekropolü, Tripolis Caddesi. Denizli Müzesi
18 DENİZLİ Merkez, Kocadere Köyü, Kösedüzü Mevkii'nde bulunan Tümülüs'de Denizli Müzesi
19 DENİZLİ Merkez, Zeytinköy, Eski Köyaltı Mevkii,
M22d.03a.2d pafta, 2460 ada, 6 parsel Denizli Müzesi
20 GAZİANTEP Oğuzeli İlçesi, Yazılıköyü, Yazılı Örenyeri Gaziantep Müzesi
21 HATAY Antakya İlçesi, Harbiye Mahallesi, Y. Harbiye Mah. 1027 parsel Hatay Müzesi
22 HATAY Kırıkhan İlçesi, İncirli Köyü, Mozaikli Alan Hatay Müzesi
23 HATAY İskenderun İlçesi, Kurtbağı Köyü, 7 parsel Hatay Müzesi
24 ISPARTA Eğirdir İlçesi, Yazla Mah. 220 ada, 54 parsel
Isparta Müzesi
25 ISPARTA Sarkikarağaç İlçesi, Göksöğüt Kasabası, Taşlı Gürnüt Mevkii, 2 pafta, 304 parsel Isparta Müzesi
26 İSTANBUL Eminönü İlçesi, 67 pafta, 58 ada, 1-2 parsellerde bulunan Eski Cezaevi Bahçesi'nde İstanbul Arkeoloji Müzeleri
27 İZMİR Ödemiş İlçesi, Konaklı Beldesi, Balabanlı Köyü, İğdeli Kuyu Mevkii, 2 pafta, 533 parsel Ödemiş Müzesi
28 İZMİR Ödemiş İlçesi, Günlüce Köyü, Hypaipa Antik Kenti, 23 pafta, 571 parsel Ödemiş Müzesi
29 KOCAELİ Gölcük İlçesi, Şehitler Mah., 31 G 23 C 0 2C 1 d Pafta, 303 Ada, 28 Parsel Kocaeli Müzesi
30 KONYA Bozkır İlçesi, Hacılar Köyü, Isaura Antik Kenti Konya Müzesi
31 KONYA Altınekin İlçesi, Eymir Yaylası, Oda Mezar Konya Müzesi
32 MANİSA Salihli İlçesi, Sart Beldesi, Sart Mustafa Mevkii, Atatürk Mah. Manisa Müzesi
33 MERSİN Erdemli İlçesi, Kızkalesi Beldesi, İçkale Mevkii, Korykos Örenyeri Mersin Müzesi
34 MUĞLA Bodrum İlçesi, Turgutreis Beldesi, Akyarlar Köyü, Aspat Mevkii, 14 pafta, 381 parsel, Termera Örenyeri Hamamı
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
35 MUĞLA Milas İlçesi, Şevketiye Mah. Kemerler Mevkii, 199 ada, 122 parsel Milas Müzesi
36 NEVŞEHİR Ürgüp İlçesi, Şahiefendi Köyü, Sobessos Antik Kenti Nevşehir Müzesi
37 OSMANİYE Kadirli İlçesi, Değirmendere Köyü, Yeşildere Mevkii, 893 ve 895 parseller.
Adana Müzesi
38 SİNOP Merkez, Kaleyazısı Mahallesi, Barbaros Caddesi, Kumkapı Mevkii, Sinop Kalesi Sinop Müzesi
39 SİNOP Boyabat İlçesi, Boyabat Kalesi, Kaya Tünelleri Sinop Müzesi
40 SİNOP Merkez, Kefevi Mah. 11 pafta, 228 ada, 197 parsel Sinop Müzesi
41 ŞANLIURFA Merkez, Haleplibahçe Mevkii Şanlıurfa Müzesi
42 TRABZON Boztepe Mah. 75 pafta, 26 ada, 8 parsel
Kızlar Manastırı Trabzon Müzesi
43 TRABZON Akçaabat İlçesi, Akçakale Kalesi Trabzon Müzesi
44 MARDİN Merkez, Deyrulzafaran Manastırı Çevresi Mardin Müzesi
45 AMASYA Göynücek İlçesi, Gökçeli Köyü, Gökçeli Kalesi gizli geçitleri Amasya Müzesi
46 İZMİR Aliağa İlçesi, Çakmaklı Köyü, Kendirci Mevkii, 17J3B pafta, 13 ada, 1 parsel İzmir Müzesi
47 MARDİN Nusaybin, Çağ Çağ Vadisi, Hop Köyü, Kaya Mezar Mardin Müzesi
48 BALIKESİR Sındırgı İlçesi, Asaralanı Mevkii Kuva-yi Milliye Müzesi
49 MUĞLA Milas İlçesi, Beçin Kalesi, Bayrak direği dikilecek alan Milas Müzesi
50 MUĞLA Milas İlçesi, Ören Beldesi, İsmet İnönü Caddesi, Mezar Milas Müzesi
51 GAZİANTEP Şahinbey İlçesi, Gaziantep Kalesi Gaziantep Müzesi
52 GAZİANTEP Şehitkamil İlçesi, Sam Köyü, 13. Cadde Gaziantep Müzesi
53 HATAY İskenderun İlçesi, Arsuz Beldesi, Arapçiftlik Mah., Mozaikli Alan Hatay Müzesi
54 ADIYAMAN Merkez, Örenli Mah. Perre Antik Kenti, 101 ada, 21 parsel, Mozaikli Alan
Adıyaman Müzesi
55 ADIYAMAN Merkez, Örenli Mah. Perre Antik Kenti, Nekropol Alanı Adıyaman Müzesi
56 İZMİR Bergama İlçesi, Armağanlar Köyü, Güçleşme Mevkii, Çardak Tepe Bergama Müzesi
57 AFYONKARAHİSAR Şuhut İlçesi, Ortapınar Köyü, Aydın Köyü Yolu Üzeri
Afyonkarahisar Müzesi
58 KÜTAHYA Simav İlçesi, Muradınlar Mah. Balabanlar Mevkii, 1 pafta, 2645, 2019 ve 2020 parseller. Kütahya Müzesi
59 MUĞLA Yatağan İlçesi, Turgut Beldesi, Asmalıkuyu Mevkii, 8 pafta, 1734 parsel, mezar Muğla Müzesi
60 KONYA Meram İlçesi, Gökyurt Köyü, Kilistra Antik Kenti Konya Müzesi
61 ANTALYA Merkez, Fener Mah. 1975. Sok. Antalya Müzesi
62 YOZGAT Şefaatli İlçesi, Kızılkoca Kasabası, Koçtaşağı Mevkii, Kızılkoca Tümülüsü. Yozgat Müzesi
63 YOZGAT Boğazlıyan İlçesi, Uzunlu Kasabası, Kurtyücesi Mevkii, Uzunlu "E" Tümülüsü. Yozgat Müzesi
64 ÇORUM Kargı İlçesi, Hacıhamza Beldesi, Abdullah Köyü, Teberikler Mevkii. Çorum Müzesi
65 AYDIN Nazilli İlçesi, Aslanlı Beldesi, Güzelköy Köylü, Yaka Mevkii, 772 parselde yer alan tümülüsün kaçak kazılarla tahrip edilen kısmında Aydın Müzesi
66 MARDİN Merkez, Oğuz Köyü, Dara Antik Kenti, Nekropol Alanı Mardin Müzesi
67 GAZİANTEP Merkez, Şahinbey İlçesi, Karagöz Mah. Kalealtı Mevkii, 14 pafta, 596 (207) ada, 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23 parseller, Hışva Hanı. Gaziantep Müzesi
68 KASTAMONU Daday İlçesi, Selalmaz Kasabası, Aktaştekke Köyü, Meyre Mahallesi, Meyre Mabedi. Kastamonu Müzesi
69 BALIKESİR Dursunbey İlçesi, Bayıryüzü Güney Köyü Kütahya İ21C-C1 pafta, Tümülüs Kuva-yi Milliye Müzesi
70 ÇORUM Osmancık İlçesi, Koyunbaba Mahallesi, Arafat Tepesi Çorum Müzesi

http://www.arkeolojidunyasi.com

Turkiye Antik Kentler ve Kazilar Listesi

Türkiye Antik Kentler ve Kazılar Listesi

2006 YILI BAKANLAR KURULU KARARLI TÜRK KAZILARI
NO: İLİ KAZI ADI VE YERİ KAZI BAŞKANI
1 ANTALYA Alanya Kalesi Prof. Dr. Oluş ARIK
2 ANTALYA Arykanda Prof. Dr. Cevdet BAYBURTLUOĞLU
3 ANTALYA Aziz Nikolaos Prof. Dr. Yıldız ÖTÜKEN
4 ANTALYA Bademağacı Prof. Dr. Refik DURU
5 ANTALYA Karain Prof. Dr. Işın YALÇINKAYA
6 ANTALYA Olympos, Kemer Doç. Dr. Yelda OLCAY ÜÇKAN
7 ANTALYA Patara Prof. Dr. Fahri IŞIK
8 ANTALYA Perge, Aksu Prof. Dr. Haluk ABBASOĞLU
9 ANTALYA Rhodiapolis Prof. Dr. Nevzat ÇEVİK
10 ANTALYA Side Tiyatrosu Ülkü İZMİRLİGİL
11 AYDIN Kadıkalesi, Kuşadası Prof. Dr. Zeynep MERCANGÖZ
12 AYDIN Magnesia, Germencik Prof. Dr. Orhan BİNGÖL
13 AYDIN Nysa, Sultanhisar Prof. Dr. Vedat İDİL
14 AYDIN Tepecik Höyük Prof. Dr. Sevinç GÜNEL
15 AYDIN Tralleis Prof. Dr. Abdullah YAYLALI
16 BALIKESİR Daskyleion, Bandırma Prof. Dr. TOMRİS BAKIR
17 BALIKESİR Kyzıkos, Erdek Yrd. Doç. Dr. Nurettin KOÇHAN
18 BİTLİS Ahlat Mezarlığı Dr. Nakış KARAMAĞARALI
19 BİTLİS Bitlis Kalesi Doç. Dr. Kadir PEKTAŞ
20 BURSA Çini Fırınları İznik Prof. Dr. Ara ALTUN
21 BURSA İznik Tiyatrosu Yrd. Doç. Dr. Bedri YALMAN
22 BURSA Paşalar, Mustafakemalpaşa Prof. Dr. Berna ALPAGUT
23 ÇANAKKALE Parion Prof. Dr. Cevat BAŞARAN
24 ÇANAKKALE Assos, Behramkale Doç. Dr. Nurettin ARSLAN
25 ÇANAKKALE Gülpınar, Ayvacık Prof. Dr. Coşkun ÖZGÜNEL
26 ÇANAKKALE Y.Bademli Höyük Doç. Dr. Halime HÜRYILMAZ
27 ÇANKIRI Çorakyerler Fosil Lokalitesi Doç. Dr. Ayla SEVİM
28 ÇORUM Alacahöyük Prof. Dr. Aykut ÇINAROĞLU
29 ÇORUM Ortaköy Prof. Dr. Aygül SÜEL
30 DENİZLİ Laodikeia Doç. Dr. Celal ŞİMŞEK
31 EDİRNE Enez (Ainos) Prof. Dr. Sait BAŞARAN
32 ERZİNCAN Altıntepe Doç. Dr. Mehmet KARAOSMANOĞLU
33 ESKİŞEHİR Küllüoba, Seyitgazi Prof. Dr. Turan EFE
34 ESKİŞEHİR Şarhöyük Doç. Dr. Taciser SİVAS
35 GAZİANTEP Zeugma Doç. Dr. Kutalmış GÖRKAY
36 HATAY Açana Höyük Doç. Dr. Aslıhan YENER
37 HATAY Üçağızlı Mağarası Prof. Dr. Erksin GÜLEÇ
38 MERSİN Kelenderis Aydıncık Prof. Dr. Levent ZOROĞLU
39 MERSİN Soli-Pompeipolis Doç. Dr. Remzi YAĞCI
40 İZMİR Bayraklı Prof. Dr. Meral AKURGAL
41 İZMİR Erythrai Yrd. Doç. Dr. Ayşe Gül AKALIN
42 İZMİR Klaros, Menderes Prof. Dr. Nuran ŞAHİN
43 İZMİR KlAzomenai, Urla Prof. Dr. Güven BAKIR
44 İZMİR Limantepe, Urla Prof. Dr. Hayat ERKANAL
45 İZMİR Metropolis, Torbalı Prof. Dr. Recep MERİÇ
46 İZMİR Nif Dağı Prof. Dr. Elif TÜL TULUNAY
47 İZMİR Panaztepe, Menemen Prof. Dr. Armagan ERKANAL
48 İZMİR Phokaia, Foça Prof. Dr. Ömer ÖZYİĞİT
49 KAYSERİ Kültepe Prof. Dr. Fikri KULAKOĞLU
50 KIRKLARELİ Kırklareli Höyük Prof. Dr. Mehmet ÖZDOĞAN
51 KONYA Kubad-Abad Prof. Dr. Rüçhan ARIK
52 KÜTAHYA Seyitömer Höyüğü Doç. Dr. A. Nejat BİLGEN
53 MANİSA Aigai Köseler Prof. Dr. Ersin DOĞER
54 MUĞLA Beçin Kalesi, Milas Prof. Dr. Rahmi ÜNAL
55 MUĞLA Burgaz, Datca Prof. Dr. Numan TUNA
56 MUĞLA Kaunos, Köyceğiz Prof. Dr. Cengiz IŞIK
57 MUĞLA Knidos, Datça Prof. Dr. Ramazan ÖZGAN
58 MUĞLA Lagina, Yatağan Prof. Dr. Ahmet TIRPAN
59 MUĞLA Myndos/Gümüşlük, Bodrum Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN
60 MUĞLA Stratonikeia, Yatağan Prof. Dr. Çetin ŞAHİN
61 MUĞLA Tlos Prof. Dr. Havva İŞKAN IŞIK
62 SAMSUN İkiztepe, Bafra Prof. Dr. Önder BİLGİ
63 ŞANLIURFA Harran Dr. Nurettin YARDIMCI
64 VAN Aşağı-Yukarı Anzaf Urartu Kaleleri Prof. Dr. Oktay BELLİ
65 VAN Ayanis Kalesi Prof. Dr. Altan ÇİLİNGİROĞLU
66 AKSARAY Acemhöyük Prof. Dr. Aliye ÖZTAN
67 AKSARAY Aşıklı Höyük Doç. Dr. Mihriban ÖZBAŞARAN
68 BATMAN Hasankeyf Prof. Dr. Abdüsselam ULUÇAM
69 KARABÜK Hadrianapolis, Eskipazar Yrd. Doç. Dr. Ergün LAFLI
70 KİLİS Oylum Höyük Prof. Dr. Engin ÖZGEN
71 OSMANİYE Karatepe, Kadirli Prof. Dr. Halet ÇAMBEL

2006 YILI BAKANLAR KURULU KARARLI YABANCI KAZILAR
NO: İLİ KAZI ADI VE YERİ KAZI BAŞKANI
1 ADANA Sirkeli Höyük, Ceyhan Doç. Dr. Miroslav NOVAK
2 AFYON Amorium, Emirdağ Dr. Christopher LIGHTFOOT
3 ANKARA Gordion, Polatlı Prof. Dr. Kenneth G. SAMS
4 ANTALYA Lımyra, Finike Doç. Dr. Thomas MARKSTEINER
5 ANTALYA Ksanthos, Kaş Prof. Dr. Jacques Des COURTILS
6 AYDIN Aphrodisias, Karacasu Prof. Dr. R.Roland SMITH
7 AYDIN Didyma, Didim Doç. Dr. Andreas FURTWANGLER
8 AYDIN Miletos, Didim Prof. Dr. Volkmar Von GRAEVE
9 AYDIN Priene, Söke Prof. Dr. Wulf RAECK
10 BURDUR Sagalassos, Ağlasun Prof. Dr. Marc WAELKENS
11 ÇANAKKALE Aleksandria Troas, Ezine Prof. Dr. Hans WIEGARTZ
12 ÇANAKKALE Troia, Merkez Prof. Dr. Ernst PERNICKA
13 ÇORUM Boğazköy, Boğazkale Doç. Dr. Andreas SCHACHNER
14 DENİZLİ Hierapolis, Pamukkale Prof. Dr. Francessco D'ANDRİA
15 ESKİŞEHİR Pessinus, Sivrihisar Prof. Dr. John DEVREKER
16 GAZİANTEP Tilmen Höyük, İslâhiye Doç. Dr. Nicolo MARCHETTI
17 GAZİANTEP Zincirli Höyük, İslâhiye Doç. Dr. David SCHOLEN
18 HATAY Kinet Höyük, Dörtyol Doç. Dr. Marie HENRİETTE-GATES
19 HATAY Tayinat Höyük, Reyhanlı Prof. Dr. Timothy HARRISON
20 MERSİN Elaiussa Sebaste, Erdemli Prof. Dr. Eugenia Equini SCHNEIDER
21 MERSİN Yumuktepe Prof. Dr. Isabella CANEVA
22 İZMİR Ephesos, Selçuk Ord. Prof. Dr. Fritz KRINZINGER
23 İZMİR Kızılburun, Seferihisar Prof. Dr. Donny HAMILTON
24 İZMİR Kyme, Aliağa Prof. Dr. Sebastiana LAGONA
25 İZMİR Pergamon, Bergama Doç. Dr. Felix PİRSON
26 KASTAMONU Zımbıllıtepe/Pompeiopolis Doç. Dr. Latife SUMMERER
27 KIRŞEHİR Kalehöyük, Kaman Dr. Sachihiro OMURA
28 KONYA Boncuklu Höyük, Karatay Doç. Dr. Douglas BAIRD
29 KONYA Çatalhöyük, Çumra Prof. Dr. Dr.Ian HODDER
30 MALATYA Aslantepe Prof. Dr. Marcella FRANGIPANE
31 MANİSA Sardis, Salihli Prof. Dr. Crawford H.GREENEWALT
32 KAHRAMANMARAŞ Domuztepe, Pazarcık Prof. Dr. Elizabeth CARTER
33 MUĞLA İasos, Milas Dr. Fede BERTI
34 MUĞLA Labraunda, Milas Doç. Dr. Lars KARLSSON
35 MUĞLA Letoon, Fethiye Prof. Dr. Didier LAROCHE
36 NİĞDE Porsuk Höyük, Ulukışla Prof. Dr. Dominique BEYER
37 NİĞDE Tyana, Bor Prof. Dr. Gudio ROSADA
38 YOZGAT Çadır Höyük, Sorgun Dr. Ronald L. GORNY
39 YOZGAT Kerkenesdağ, Sorgun Dr. Geoffrey SUMMERS

http://www.aktuelarkeoloji.com

Adiyaman Nemrut - Malatya Nemrut - Kommagene - Commagene

International Nemrud Foundation, International Nemrut Foundation, Nemrud, Nemrut, Kommagenen, Commagene, King Antiochos

Nemrut Dağı'na 2004 yılı sonbaharında gitmiştim. Üç arkadaş Malatya merkezden Kültür Turizm Dairesi'nin kaldırdığı minibüsle Nemrut'a gitmeyi planlıyorduk. Malatya'da kısıtlı bir zamanımız vardı. O gün Nemrut'ta olmalıydık. Aksi takdirde ertesi gün göremeden çıkış yapacaktık Malatya'dan..!

Turistleri taşıyacak olan minibüsü kaçırdığımızı öğrenince biraz moralimiz bozuldu. Ancak arkadaşlarımdan birisi inat etti ve ne olursa olsun oraya gideceğimizi söyledi. Hemen araba kiralama yerlerinden birine (Ren't a Car) gittik ve bir araba kiralayıp düştük Nemrut yoluna :)

Yolculuk süperdi. Yolda sürekli köylüleri aldık, köylerinde yol üstünde bıraktık. Hepsi çok tatlı insanlardı. Ve herşey gibi Nemrut Dağı'na çıkışımız da maceralı oldu. Güneşin batışına son anda yetiştik. Bir kaç dakika geç kalsaydık
sadece güneşin doğuşu ile yetinecektik.

Detaylara gelince; Nemrut'a Adıyaman Kahta üzerinden ve Malatya Pötürge üzerinden gidebilirsiniz. Adıyaman ile daha da çok özdeşleştiği ortada.. Belki de asıl sahip çıkan, koruyan Adıyaman tarafı olmuştur. Nemrut'a çıktığınızda dağın her iki tarafında oteller vardır. Biz Malatya tarafından geldiğimiz için yine Malatya tarafını tercih ettik. O otele de kanımız kaynadı. Güneş Otel. Şu an değişmiş midir bilemem ama sıcak bir ortam vardı. Dağbaşındasınız ama dinlendirici bir ortam vardı. Yabancı turistler, yerli turistler ve otel personeli gayet samimiydi.

Resepsiyondaki abi de çok ilgili ve iyi niyetliydi. Tavsiye ederim sizlere
de..

Nemrut'a gitmeyi düşünenlere en önemli tavsiye olarak şunu söyleyeyim: Eğer cidden tarih meraklısıysanız ve gezmeyi seviyorsanız gidin. Aksi takdirde bu dağbaşında ne işim var, güneşin batışı ve doğuşunu izlemek için mi geldim buraya demeyin sonra... Uzakdoğudan Japon turistler bile gelirken bizim insanımız oraları hiç görmemiştir. Gidiniz, görünüz, tarihinizi tanıyınız..

Otel, pansiyon, motel, kalacak yer, konaklama, nasıl gidilir gibi soruları atın afanızdan ve çıkın yola. Oraya vardığınızda bunların hepsini çözersiniz zaten. Minik bir tavsiye daha; üzerinizde soğuğa karşı bir şeyler olsun. Güneş battıktan sonra ve doğmadan öncesi için :)


Malatya Kültür Turizm Web Sitesi’nden

NEMRUT DAĞI


Adıyaman’ın 95 Km. Kahta’nın 60 Km. kuzeydoğusunda Güneydoğu Toros sıradağları üzerinde Fırat Nehri geçitlerine ve ovalarına hakim bir tepede KOMMAGENE Kralı 1.Antiochos’a ait bir tümlüs ateş sunağı ve tanrı heykelleri yer alır. Tümülüs ana kaya üzerine kesme, kırma, kalkar ve çakıl taşlarının yığılmasıyla oluşturulmuştur. Önceleri yüksekliği 75.m.olan tümlüs Amerikalı arkeolog T.Coell tarafından açılmak istenirken yaklaşık 500 m.ye düşmüştür. Dağın tümlüsle birlikte deniz seviyesinden yüksekliği 2.150 m.dir. Tümlüsün doğu, batı ve kuzey taraflarında ana kaya düzleştirilerek teraslar oluşturulmuştur. Doğu ve batı teraslarında Greko-Pers üslubunda dev heykel kabartmalar yapılmıştır. Tümülüs ve kutsal alanlar M.Ö. 1.Y.Y.’a tarihlenir.

BATI TERASI : Yine Doğu terastaki gibi tahtlarında oturan dev tanrı heykelleri ile bunların yanında Antiochos 1.in tanrılarla tokalaşmasını gösteren Dexiosis ( Sağ elle yapılan selamlaşma hareketi ) kabartmalar yer almaktadır. 2.000 yılından beri ayakta kalan bu tanrı heykelleri Batı terasta Doğudaki gibi ayakta kalmak özelliğini koruyamamıştır.


KUZEY TERASI : Burası Batı Doğu Teraslarını birbirine bağlayan 180 m. Uzunluğunda bir tören yoludur. Ayrıca burada 80 m. uzunluğunda tamamlanmış stel kaideleri bulunur. Nemrut Dağına çıkış için en uygun mevsim 15 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasındadır. Nemrut Dağında güneşin doğuşu ve batışı hayranlıkla izlenmektedir. Seyredenler üzerinde bu olay derin etkiler bırakmaktadır. Bu manzarayı yaşamak isteyenler Nemrut Dağına erken gelip, geceyi orada geçirmek durumundadırlar.
Adıyaman Defterdarlığı Sitesi’nden;

Adıyaman Haritası












NEMRUT DAĞINA NASIL GİDİLİR ?

(Alternatif Yollar)

Adıyaman Havaalanından Nemrut dağına direkt.....................: 66 Km

Adıyaman - Nemrut Dağı direkt ...............................................: 86 Km

Adıyaman-Nemrut Dağı (Arsameia'dan antik yol ile)................: 77 Km

Adıyaman - Kahta ....................................................................: 34 Km

Adıyaman - Karakuş ................................................................: 43 Km

Adıyaman - Cendere .................................................................: 54 Km

Adıyaman - Yenikale ................................................................: 59 Km

Adıyaman - Arsameia ( Cendere Güzergahı ) ............................: 61 Km



1. Kommagene: Unutulan Krallık

Kommagene Krallığı Türkiye'nin güneydoğusunda, Dicle ve Fırat Nehirlerinin yukarı kıyılarında kurulmuştu.

"Meşe ve çınar ormanları tepenin yamaçlarını kaplıyor. Vadilerinde incir, zeytin, ceviz ve nar yetişiyor. Mısır dünyanın başka hiç bir yerinde bu kadar iyi ürün veremez." Bu manzarının yüzyıl başında bölgeye gelen Alman bir gezginin güncesinde olduğuna inanmak zor.

Sanki bir yeryüzü cenneti tasvir ediliyor. Gerçektende Aden Bahçesi'nin burada çiçeklendiği söylenir.

Bugün bu topraklar anlatılan o cennete ait ipuçları vermiyor-cenneti çağrıştırmakta zorlanıyor. Yamaçları kapladığı söylenen o ağaçlar artık yok ve keçi sürüleri bitki örtüsünün son yeşilliklerini tüketmekle meşgul. Başlatılan sulama kanalları mucizeler yaratacak ve verilen çabalar sonunda bölge yeniden ağaçlanacak zira toprak burada çok verimli ve sayısız dağ pınarı var.

Kommagene kömür, demir, altın ve petrol gibi mineral ve madenleriyle ünlü çok verimli bir bölgeydi. Bu zenginliklerin bir kısmı bugün yeniden keşfedilmiş durumda. Örneğin 1960larda bir arkeolog Fırat'tan altın çıkarmayı başardı.

Diğer bir keşif petro ile yaşandı. Son birkaç yıldır bölgede yaygın olarak ham petrol sondajı yapılıyor. Heryerde Türk Petrol Ofisi'nin kara altın çıkaran petrol çıkarma şantiyelerini görmek mümkün.

Ama artık zamanda yolculuk etme vakti. Kommageneyi ilk kez İ.Ö. 850 civarında yazılı tarihin kayıtlarında görmeye başlıyoruz. Bir Asur kralının tutanaklarında, halkın krala yıllık vergi olarak altın, gümüş ve sedir ağacından yapılmış tahta verdiği yazılı. Belli ki o günlerde değerli sedir ağaçları sadece Lübnan'da değil Kommagene topraklarında da yetişiyordu. Kommagene Asurluların bir uydusu haline geldiği dönemde.

İ.Ö. 700 civarında bir Kommagen Kralı Asurlulara başkaldırır. Asur kralı Sargon Kommagenleri yener ve yenilen asi kralı: "Tanrılardan korkusu olmayan tanrısız bir adam bu. Sadece kötü planlar yapan bir hilekar." diyerek suçlar. Kral Sargon'un nitelemesi fazlasıyla öznel görünebilir. Ancak Sargon sözlerine şöyle devam eder:

"Karısını, oğullarını ve kızlarını, malını ve hazinelerini aldım ve son olarak halkını aldım ve onları Mezopotamya'nın güneyine (bugün Irak) sürdüm." Anlaşılan, yerleşik halkları yurtlarından topraklarından sürmek o zamanlarda da uygulanan bir yöntemdi.

İ.Ö. 600 dolaylarında Babilliler Asurluları yenilgiye uğratırlar. Sonradan Kommagene krallığını başkenti olacak olan Samosata'da son kez savaşırlar. Bu savaşta Mısır ordusu Asurlulara destek verir ancak Babilliler birleşik orduları yenmeyi başarırlar.

Kommagene halkı İ.Ö. 550 dolaylarında, önce Babillileri yenen Perslerin sonra da Persleri yenen Büyük İskender'in ordularının istilasına tanık olur.

İ.Ö. 300'lerde Büyük İskender'in velihatlarından biri olan Kral Seleukos 1. Nikator bölgesinde hüküm sürer. 1.Nikator Kommagene krallarının Yunan atalarından birisidir. İ.Ö. 130'larda Kommagene krallığı bağımsızlığını kazanır.


2. Kral Mithradates 1. Kallinikos

Küçük Asya'da hüküm süren çoğu krallık gibi Kommagene de doğu ve batı halklarının kaynaştığı bir pota oldu. Farklı kültürleri, gelenekleri olan farklı diller konuşan insanlardı onlar ve doğal olarak kendilerini birleşmiş tek bir halk olarak görmüyorlardı. Onlar için aile ve kan bağı Kommagene krallığı altında birleşmiş olmakdan daha önemliydi.

Kral Mithradates bu tavrı değiştirmek için çok çalıştı. Örneğin her yıl atalarının onuruna Kommagene krallığında Olimpiyat Oyunları düzenledi. Bu oyunlar, Yunanlıların Olimpiyat Oyunlarıyla karşılaştırılabilir nitelikteydi.

Gençlik yıllarında Kral Mithradates de bu oyunlara katılmış ve Kommageneliler arasında popüler olmayı başarmıştı. Yetenekleri sayesinde Kral Mithradates pek çok ödül almış ve bunun bir sonucu olarak 'Güzellikle zafer kazanan' anlamına gelen 'Kallinikos' adını almıştı.

Mithradates Laodike adında bir Seleukos prensesiyle evlendi. (*) Üç kızları oldu ve dördüncü çocukları da kız olunca çift bir oğul sahibi olamama kaygısına kapıldılar. Bir oğula sahip olmak krallığın kalıcılığı açısında çok önemliydi ve erkek evladı olmayan bir kralın velihatı da yok demekti.

Oğulları olduğunda tattıkları mutluluk ve rahatlık sonsuzdu ve çocuğa Laodike'nin babasının adı, Antiochos, verildi.

Kommagene krallığı gücünü kat kat aşan güçlerin tehditi altındaydı ve Mithradates yardıma muhtaçtı. Yardım alma amacıyla Mithradates tanrılarla bir anlaşma yaptı. Bu tanrıların gerçek mi hayali mi oldukları bilmiyoruz, ancak krallığın bağımsızlığını koruduğu dikkate alınırsa Mithradates'in anlaşmasının işe yaradığı söylenebilir.

Diger taraftan bu sözleşmenin halklar arasındaki uyumsuzlukları yumuşattığı anlaşılıyor. Kommagene Krallığı'nı oluşturan bu başka başka köklerden gelen insanların kendilerini birbirleriyle bağlantılı hissetmeleri güçtü. Ancak tanrılarla yapılan sözleşmeden etkilendiler ve kendilerini tanrıların korumayı kabul ettiği seçilmiş insanlar olarak gördüler.

Böylelikle, Mithradates krallığını meydana getiren halklar arasında bir bağ oluşturulabildi. Kral bu sözleşmenin onuruna ülkenin her yerinde, temenos denilen, küçük tapınaklar inşaa ettirdi.

Temenoslar ülkenin en göze çarpıcı noktalarında kuruldu. Bu noktalardan tapınakların en önemlisi olan kutsal Nemrud Dağı'nın tepesindeki tapınağı görmek mümkündü. Bu tapınakların hepsinde tanrılardan biriyle el sıkışan Kral Mithradates'in tasvir edildiği beş tablet bulunurdu. Mithradates tanrılarai Yunanca ve Persce olan isimler verdi

Apollo / Mithras
Artagnes / Herakles
Zeus / Oromasdes
Hera / Teleia
Helios / Hermes

Mithradates tanrılara her iki dilde isim vermesinin sebebi krallığını oluşturan halkların kendilerini tanrılara yakın hissetmelerini sağlamaktı. Bu taş tabletler stel olarak da bilinir. Bu steller sayesinde Kral Mithradates tebasını sadece onun sayesinde koruma altıda olabileceklerine inandırdı. Bur temenoslar kralın tanrılarla yaptığı anlaşmanın şahitleriydiler.

Loos'un onuncu günü--14 Temmuz-- "Yüce Tanrıların Tezahürü" günü olarak kabul edildi. O gün Kral Mithradates'in taç giydiği gün olarak da seçilmişti. Her yıl o gün Kommageneliler köylerinin veya kasabalarının yakınındaki tapınaklarında biraraya gelerek kutlamalar yaparlardı.

Bu kutlu günde Kral Mithradates Nemrud Dağı'nın zirvesinde Kommagene'nin asilzadeleri ve diğer önemli şahsiyetleriyle biraraya gelir ve yüzlerce yurttaşının önünde tanrıların temsilcilerini kabul ederdi.



3. Kral Antiochos I Theos

Kral Mithradates'in oğlu Antiochos ailesinden Yunan ve Pers kültürün karışımı bir eğitim aldı. Annesi Kraliçe Laodike Büyük İskender'in soyundandı, babası ise Perslerin 'kralların kralı' dedikleri 1. Darius idi.

Antiochos çok genç yaştayken babası onu bir Seleukos prensesi olan İsias Philostorgos, 'Sevgili' ile evlendirdi. Bu evlilik tamamen politik bir amaç uğruna planlanmıştı ve aşkla pek ilgisi yoktu.


Kral Antiochos 1. Theos'un Aile Ağacı



Mithradates tahtını oğluna bıraktıktan sonra onu gözetmeye devam etti. Nemrud Dağı'ndaki tapınağı birlikte tasarladılar. Tapınak Mithradates'in temellerini attığı tanrılarla yapılan sözleşmenin merkezi olacaktı.

Mithradates 'in yaklaşımı, her zaman olduğu gibi pragmatikti. Tapınak öylesine etkileyici bir anıt olmalıydı ki tebası sözleşmenin önemini anlamalıydı. Nemrud Dağı'nın bölgeye hakim konumu tapınağın ülkenin heryerinden kolaylıkla görülmesini sağlayacaktı.

(*) Antiochos ise idealistti. Ona göre sözleşme yeni bir dine beşik, Nemrud Dağı da onun merkezi olacaktı. Bu yeni din Nemrud'dan tüm medeni dünyaya yansıyacaktı. Bir din yaratmanın verdiği güvenle olsa gerek, Antiochos taç giyişinin hemen ardından kendine Theos (Tanrı) adını verdi. Ve kendince bir efsane oldu.

Antiochos babasına çok derin bir saygı duyar ancak annesi Laodike'yi herşeyin üstünde severdi. Bir çok yazıtta kendisini 'annesini seven kişi' olarak kaydettirmiştir. Annesine tanrıça anlamına gelen Thea ismini verdi.

Nemrud Dağı tanrılarının heykelleri arasında annesini kendisiyle birlikte ölümsüzleştirdi. Tanrı Zeus'un soluna Kommagene Kralı, Theos olarak kendisini, Zeus'un sağına da Kommagene'nin Anası, Thea, olarak annesi Laodike'yi yerleştirdi.


4. Sanat

Kommagene'nin tamamen kendine özgü bir sanat geleneği vardı. Bu gelenek Yunan ve Pers sanatlarının eşsiz bir senteziydi. Antiochos sanata destek verdi. Meclisinde sanatçıları ve bilginleri toplardı. Bunlara 'aralın arkadaşları' anlamına gelen philoi denirdi.

Kral Mithradates zamanında sanatta doğu etkisi ağır basmaktayken Kral Antiochos dönemi sanatı daha doğalcı (naturalist) ve daha az stilize (geleneğe uygun) bir uslup kazandı. Antiochos Yunan kültürünü tercih etmiş ve kendine 'Yunanlıların ve Romalıların dostu' adını vermişti.

Dağın zirvesindeki heykeller Kommagene sanatının ihtişamını belgeler. Orada doğu ve batı tam bir uyumla kaynaşır.

Batı Terası'ndaki Antiochos başında formu bozabilecek tüm ayrıntılardan arındırılmış çok güzel bir örnektir. Heykelde süslü bir sakal, takı ya da başka bezemeler yoktur. Sade ve dinamik bu eser bugün bile ebedi güzelliğiyle görenleri heyecanlandırır.


5. Ticaret

Ticaret Kommagene Krallığı için önemli bir gelir kaynağıydı. Romalılar ile Partlar arasında büyüyen sorunlar doğu ve batı arasındaki ticareti engelliyordu. Bu iki süper güç arasında bağımsız tek devlet olan Kommagene hem Romalılar hem de Partlarla ticari ilişkiler kurmuştu. Kommageneli tüccarlar özgürce Partların topraklarında ticaret yapabilyorlardı. Çin'den ipek, Hindistan'dan egzotik hayvanlar ve baharatlar dahil pek çok malın ticaretini yapıyorlardı.

Antiochos denetimi altında tuttuğu Toros Sıradağları ve Fırat Nehri geçitleri sayesinde ağır vergiler topluyordu. Zenginliği sayesinde Kommagene sadece bir geçiş yeri değil aynı zamanda lüks malların tüketildiği bir ülke olmuştu.

Getirilen mallar başkent Samosata'da Romalılara ve zengin Kommagenelilere satılıyordu. Antiochos devrinde Samosata doğu ile batı arasındaki ticaretin merkezi haline geldi. Partlar, Kommageneliler, Romalılar, Yunanlılar ve Araplar orada biraraya geliyorlardı.


6. Roma'yla Savas





KÜÇÜK ASYA Haritası, İ.Ö. 100:
Pergamum, Bythinia, Pisidia, Galatia, Cappadocia,
Pontus, Arm, Seleukos, Kommagene, Parthia, Roma.

Romalılar batı Anadoluya ilk adımlarını atar atmaz Bythinia, Pisidia, Galatia ve Cappadocia gibi Küçük Asya krallıklarını birer birer ele geçirmeye başladılar

Pergamum'dan sonra İ.Ö. 80 dolaylarında Bythinia ve Pisidia'yı egemenlikleri altına aldılar. Aynı sıralarda Partlar da Kommagene sınırlarına varmışlardı.



KÜÇÜK ASYA Haritası, İ.Ö. 80:
Galatia, Cappadocia, Pontus, Arm, Seleukos,
Kommagene, Parthia, Roma.

Romalılar İ.Ö. 70 sıralarında en büyük düşmanları Pontus Krallığı'nı devirdiler. Hemen arkasından da Pontus'un güçlü müttefiki olan Arm krallığını yıktılar ve fetihlerini tamamlamak için süratle bölgedeki son bağımsız krallık olan Kommagene'ye yöneldiler. Bu küçük ülkenin istilası başlangıçta hiç de zor görünmüyordu.




KÜÇÜK ASYA Haritası, İ.Ö. 70:
Pontus, Arm, Seleukos, Kommagene, Parthia, Roma.

İ.Ö. 69'da Kommagene'nin başkenti Samosata (Samosata) kuşatıldı. Ancak hiç umulmayan bir şey oldu ve Roma savaş makinesi durdu. Romalı askerler daha önce hiç görmedikleri bir maddeyle bombalanıyorlardı. Romalı tarihçi Plinius 'onun vurduğu asker silahıyla beraber yanıyordu.' Anlaşılan Kommagene dışında bilinmeyen bu gizli silahın sebep olduğu korku çok büyük olmuştu.

Samosata düşmedi. Roma konsülü Lucullus ile Kral Antiochos özel bir görüşme için biraraya geldiler. Bu görüşmenin kaydı yok ama toplantı sonunda Roma ordusu geri çekildi.

Kommagene için durum gerginliğini korumaya devam ediyordu zira bir yanlarında sömürgeci savaş tutkunu Romalılar diğer tarafta güçlü Part ülkesi vardı.



KÜÇÜK ASYA Haritası, İ.Ö. 60:
Kommagene, Parthia, Roma.

İ.Ö. 64'de Romalılar istilalarına devam ettiler. Seleukos devletinden kalanlar Suriye vilayetine dahil edildi. Bu devirde Roma'nın Kommagene Krallığı dışında Küçük Asya'da egemenliği altına almadığı devlet kalmamıştı.

Kommagene Seleukos devletinin yıkılışından küçük bir toprak parçasını ülkesine katarak yararlandı.

Kommagene'nin stratejik konumu Roma'nın doğuya doğru genişlemesinde hayati önem taşımaktaydı. Ya burası da istila edilecek ya da genişlemekten vazgeçilecekti.

Antiochos Partlarla ilişkisini güçlendirmesi gerektiğini biliyordu. Bu amaçla kızı Laodike'yi Part kralına eş olarak verdi. Bu evlilikten bir erkek çocuk dünyaya geldi, Pakoros. O babasının gözdesi ve tahtının tek varisiydi.

Küçük Asya'da savaşlar sürüyordu. İ.Ö. 53 yılında Partlar Romalıları yenerek Suriye'yi fethettiler. Bunu fırsat bilen Pontus Krallığı Roma'ya başkaldırma gücünü kendinde buldu.

Jül Sezar Küçük Asya'a yürüyerek ayaklanmayı bastırdı. Sezar'ın tarihe geçen 'Geldim, gördüm, yendim' sözü bu zaferin ardından söylenmiştir.

Sezar'ın öldürülmesiyle Roma İmparatorluğu bölündü. Markus Antonius doğuyu Oktavianus batıyı aldı. Markus Antonius meclisini, sevgilisi Kleopatra da yanında olduğu halde, Tarsus'ta kurdu. Jül Sezar da Mısır kıraliçesinin güzelliği karşısında ezilmiştir.

İ.Ö. 38'de Markus Antonius Part ordusunu yendi ve velihat prens Pakoros'u öldürdü. Annesi Laodike ve Part Kralı olan babası derin bir acıya düştüler. Antiochos kızı ve damadının acısını paylaştı ve onlara yardım etmek istedi.

Antiochos savaştan kaçarak Kommagene'ye sığınanları himayesini altına aldı ve onları Marcus Antonius'a teslim etmeyi reddetti. Savaş istemeyen Antiochos esirlere karşılık, 25 bin ton gümüşe eşit olan 1000 talens teklif etti.

Zenginliğiyle ünlü Kommagene'nin tüm altın ve gümüş varlığına göz koyan Markus Antonius sığınmacılara karşılık olarak Kommagene'nin tüm servetini istedi. Antiochos'un bu teklifi kabul etmesi söz konusu olamazdı.

Markus Antonius küçücük bir krallıktan gelen bu cevabı büyük bir hakaret olarak görerek askerlerine derhal Kommagene'yi kuşatmalarını emretti; kendisi Tarsus'ta, meclisinin başında, kalarak ordusundan gelecek iyi haberleri beklemeyi tercih etti.

Ancak beklenenin aksine, Samosata kuşatması istenildigi gibi gitmiyordu. Bunun üzerine gücünü arttırmak isteyen Markus Antonius Tarsus'daki keyifli yaşantısını bırakıp yanına Judea Kralı Herod da olduğu halde ordusunun başına geçti. Zaferin yakın olduğuna emindi.

(*) Belki de şu gerçekleşti: Samosata kuşatması boyunca Kommagene askerleri Kommagene'yi çevreleyen alanlarda yoğunlaşmayı sürdürdüler. Eli silah tutan her Kommageneli krallarının çağrısına sadakat gösterdi. Yeterli sayıya ulaştıklarında Roma ordusunun malzeme kollarına saldırıya başladılar. Kısa bir süre sonra Roma ordusu malzeme sıkıntısı çekmeye başladı bunun üzerine Markus Antonius durumun düzeltilmesi için bölgeye kendi süvarisini gönderdi.

Kommagene konseyinin beklediği hamle de tam buydu. Ağır zırlı seçkin Kommagene süvarilerini devreye girdi.

Kommagene ordusunu askerleri ve atları kendileri adeta yenilmez kılan siyah çelikten zırlarını kuşandılar. Sayıları ancak bir kaç yüz kadardı ancak saldırılarına hiç bir düşman dayanamazdı. Bu çelik kuvvet ordunun gözbebeğiydi.

Kommagene atlıları sabah sisinde Roma süvarilerini bekliyorlar. Atlar sinirli sinirli toprağı eşeliyor. Aniden yürek titreten bir trompet sesi sisi yırtıyor. Bu işaretle Kommagene süvarileri harekete geçiyor. Şaşkınlık içindeki Roma ordusu için artık çok geç. İlk saldırıya karşı koyabilmek için Roma süvarileri saflarını çekiliyorlar.

Trompet sesleri ikinci kez duyulduğunda Kommageneli süvariler koşuya geçiyorlar. Şimşek gibi ilerleyen atların altında yer titriyor. Ağır zırhlı atlılar hafif kuşamlı Roma süvarilerinin üzerine saldırıyorlar. Romalılar oyuncak askerler gibi yıkılıyorlar. Soğuk kanlı ve yüksek disiplinli Roma süvarileri çabucak toparlanıyor ve sayıca olan üstünlüklerine de güvenerek bu küçük çelik gücü çember içine almaya çalışıyorlar

Ve yine trompet sesleri. Kommagene süvarilerinin iki yanından bir kartalın kanatlarını andırırcasına çıkıveren okçu birliği Roma süvarilerine ok yağdırmaya başlıyor. Hafif kuşamlı süvariler çelik ok yağmuru altında çaresizler ve pek çoğu yaralanıyor. Ağır zırhlı Kommagene atlıları Romalıları okçuların önüne doğru sürüyorlar. Okçular müthiş bir hızla ok yağdırmaya devam ediyorlar. Romalılar önce akıllarını sonra da hayatları kaybediyorlar.

Günün sonunda Markus Antonius süvari birliğini yitirmiştir. Bir yanda Samosata surları diğer yanda Kommagene süvarileri olmak üzere Romalılar artık kuşatan değil kuşatılmış olandır.

Böylece Markus Antonius Samosata kuşatmasından vazgeçmek zorunda kalır. Ortağı Herod savaşın sonunu beklemeden krallığı Judea'ya döner. Markus Antonius çaresiz geri çekilir.

Antiochos durumu yumuşatmak için Markus Antonius'a 300 talens verir. Sadakatsızlıktan nefret eden Antiochos verdiği para karşılığında Markus Antonius'dan kendisine bir vatan hainini teslim etmesini şart koşar.


7. Kommagene'nin Sonu

Bu olaylardan kısa bir süre sonra ölen Antiochos Nemrud tapınağına, tahminen babasının yanına, gömüldü. Antiochos'tan sonra tahta oğlu 2. Mithradates geçti. Kommagene Roma İmparatorluğu'na denk değildir artık.

2. Mithradates'in yönetimindeki Kommagene Suriye'nin önce uydusu sonrada eyaleti haline gelir. Romalılara karşı verilen savaşta oğlunu kaybeden Part Kralı'nın acısı o kadar derindir ki kendi arzusuyla tahtından feragat eder. Velihat prensin dedesi Antiochos'un Kommagene'yi riske atarak krallığına sığınan Part askerlerini koruması da babanın üzüntüsünü hafifletmemiştir.

Part Kralının yerine oğullarından biri geçer. Bu acımasız bir hükümdardı ve tahtını tehlikeye atacağına inandığı, Laodike ve onun çocukları dahil, kimseyi öldürtmekten kaçınmaz.

2. Mithradates kızkardeşini Kommagene topraklarındaki Karakuş mezar tepesine gömer. Laodike'nin kabrine üzerinde 'o tüm kadınların en güzeliydi' yazan çok güzel bir taş yazıt koyar.

Annesi İsias ve diğer bir kızkardeşi Antiochis ve onu kızı Aka da orada yatmaktadırlar. Mithradates Karakuş'u Kahta Çayı'nın kıyısında yaptırmıştır. Mithradates yazlık malikanesinin terasından derin çaya inen başdöndürücü vadiyi ve Karakuş'un seyreder böylelikle ölümlerinden sonra da sevdiklerini yanında hissedebilirdi.

Kıskanç kardeş 2. Antiochos 2. Mithradates'i tahttan indirmek istiyordu. Bu nedenle Roma senatosu 2. Antiochos'u ölüm cezasına çarptırdı. İ.Ö. 29'da Roma'da idam edildi.

Kommagene son olarak, kısa bir süre için, Kral 4. Antiochos devrinde bağımsız kalmıştır. 4. Antiochos İ.S. 71'de Roma ordusuna yenildi. Kommagene'nin ağır zırhlı ünlü süvarileri ve muhteşem okçuları 'cohortes Comagenorum' adı altında Roma ordusuna dahil edilmek suretiyle küçük Kommagene ordusu lağvedildi.

Gelecekte çıkabilecek isyanlara önlem olarak Kommagene Krallığı'nın yüceliğini hatırlatan binalar ve heykeller yerle bir edildi. Kutsal Nemrud Dağı'ndaki tapınak yıkıldı. Kommagene devrinin kapanışıyla Nemrud sadece dağ rüzgarlarının ve yolunu kaybeden çobanların ziyaretleriyle irkileceği uzun uykusuna daldı.

Geniş Ayrıntı İçin Bu Siteyi Ziyaret Ediniz.. : Adiyamanli.org

Keywords: International Nemrud Foundation, International Nemrut Foundation, Nemrud, Nemrut, Kommagenen, Commagene, King Antiochos, King Antiochos, Antiochos, Antiochos, King Mithradates, Mithradates, Mithras, Lion Horoscope, Nemrut Milli Parkı, Adıyaman Nemrut, Malatya Nemrut

17 Ağustos 2007 Cuma

Seyahat Acentalari Yonetmeligi

Seyahat Acentaları Yönetmeliği

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; seyahat acentalarına ilişkin seyahat acentalarının ve şubelerinin kuruluş ve çalışma esaslarını, hizmetlerinin kapsamını ve niteliklerini, seyahat acentası sahibinin, personelinin ve işyerinin niteliklerini, teminatlarını, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından hazırlanan tanıtım amaçlı yazılı veya görsel materyali, turist taşıma araçlarının, transfer elemanlarının ve transfer araçlarının niteliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, seyahat acentalarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun 4 üncü ve 10 uncu maddeleri hükmüne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakanlık: Kültür ve Turizm Bakanlığını,
b) İnceleme ve değerlendirme formu: Seyahat acentası işlemlerine ilişkin belgelerin inceleme ve değerlendirmesini gösterir formu,
c) İşletme belgesi: Seyahat acentası işletme belgesini,
ç) Kanun: 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununu,
d) Müşteri: Yararlanmak veya başkalarına yararlandırmak amacıyla seyahat acentası hizmetlerini satın alan kişiyi,
e) Paket tur: Seyahat acentası tarafından önceden belirlenmiş bir program kapsamında; ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan diğer turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her şeyin dâhil olduğu fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti yirmidört saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayı içeren, düzenlenen ticarî faaliyeti,
f) Paket tur sözleşmesi: Ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan diğer turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her şeyin dâhil olduğu fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti yirmi dört saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayı içeren bir nüshasının turiste verilmesi zorunlu, önceden düzenlenmiş yazılı sözleşmeyi,
g) Rezervasyon: Kara, deniz, hava araçlarının tarifeli veya tarifesiz seferlerine ilişkin olarak veya her türlü konaklama, yeme-içme ve eğlence işletmelerinde müşteri adına yer ayırtmayı, kayıt işlemi yapmayı,
ğ) Seyahat acentası: Kâr amacı ile turistlere, turizmle ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence sağlayan hizmetleri görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtasıyla pazarlayabilen ticarî kuruluşu,
h) Seyahat acentası zorunlu sigorta poliçesi sertifikası: Kanun kapsamında zorunlu olarak sigortalanan müşteriye verilen belgeyi,
ı) Sigorta sözleşmesi: Seyahat acentalarının Türkiye’de satılan paket turlarda, düzenledikleri paket tur kapsamında en az paket tur bedeli kadar, müşteriye taahhüt ettikleri hizmetlerin acentanın iflası da dâhil olmak üzere herhangi bir nedenle verilmemesi veya taahhüt edilen şekilde verilmemesinden kaynaklanabilecek sorumluluklarının zorunlu sigortalandığını gösteren sözleşmeyi,
i) Transfer: Turistin; düzenlenen paket tur veya turun başlangıç noktasına kadar, herhangi bir safhasında veya sonunda, sınır giriş ve çıkış kapıları, marinalar, şehirlerarası veya uluslararası ulaşım hizmetlerinin sunulduğu otogar, gar, liman, havalimanı gibi yerlerden konaklama yapacağı tesise veya tesisten bu ulaşım hizmetlerinin sunulduğu yerlere veya programın başladığı yerleşim yerinden konaklama tesisine veya programın bitiminde, tesisten yerleşim yerine bir araçla bir tarifeye bağlı kalmaksızın seyahat acentası tarafından verilen ulaşım hizmetini,
j) Tur: Türkiye’nin tarihî, doğal, kültürel, turistik değerlerinden en az birini tanıtma ve ulaştırmayı birlikte kapsayan, bu hizmetlerin dâhil olduğu tek bir fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti yirmidört saatten kısa bir süreyi kapsayan veya konaklama içermeyen ticarî faaliyeti,
k) Turist: Seyahat acentası ürününden bizzat yararlanan kişiyi,
l) TÜRSAB: Türkiye Seyahat Acentaları Birliğini,
m) Zorunlu sigorta: Türkiye’de satılan paket turlarda; seyahat acentalarının düzenledikleri paket tur kapsamındaki müşteriye taahhüt edilen hizmetin, acentanın iflası da dâhil olmak üzere herhangi bir nedenle verilmemesi veya taahhüt edilen şekilde verilmemesinden kaynaklanan seyahat acentalığı faaliyetlerine ilişkin sorumluluklarını en az paket tur bedeli kadar sigortalanmasını sağlayan sigortayı, ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM Seyahat Acentalığı Hizmetleri, Grupları ve Çalışma Esasları
Seyahat acentalarının hizmetleri
MADDE 5 – (1) Seyahat acentalarının hizmetleri şunlardır:
a) Seyahat acentalığı faaliyetleri, Kanuna göre kurulmuş seyahat acentalarınca yerine getirilir. Tüketiciye yönelik olarak bir bedel karşılığında seyahat acentalığına münhasır faaliyet olarak tanımlanan hizmetlerin seyahat acentası olmayan kişi ve kuruluşlar tarafından yapılması yasaktır. Seyahat acentalarına münhasır hizmetler şunlardır:
1) Münferit veya gruplar için bir programa bağlı ya da programsız gecelemeli veya gecelemesiz yurt içi/yurt dışı tur veya paket turları tanıtır, oluşturur, pazarlar veya satar,
2) Kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarının ve bu araçlara sahip işletmelerin rezervasyonunu yapar, biletlerini satar,
3) Seyahat acentalarının ürettiği hizmetlerin tamamını ya da bir kısmını ürün sahibi seyahat acentası tarafından yetki verilmek suretiyle satar,
4) Transfer yapar,
5) Kâr amacıyla konaklama, ulaşım, gezi, yeme-içme, eğlence sağlayan, sportif faaliyetler, kongre-konferans, dinî, sağlık, eğitim, kültürel, bilimsel ve meslekî inceleme, teşvik veya destek amaçlı seyahat ve bunun içinde yer alan hizmetleri organize etmeyi, sağlamayı, pazarlamayı, gerçekleştirmeyi içeren paket tur veya turları düzenler, satar,
6) Kâr amacıyla ikram, teşvik veya destek amaçlı olarak bedelsiz sunulmak üzere bedelini bizzat ödeyen kişi ya da kuruluşun yapacakları hizmetleri oluşturur, pazarlar veya satar.
b) Seyahat acentalarının yapabileceği diğer hizmetler şunlardır:
1) Ulusal ve uluslararası kuruluşlarca da kabul edilen turizm faaliyetlerinin oluşturduğu ürünleri satabilir,
2) Turizmle ilgili ve turizm hareketinin gerektirdiği konular hakkında turistin tabi olduğu döviz, vize, gümrük gibi işlemlere ilişkin bilgi verebilir, vize işlemlerini yapabilir,
3) Seyahat acentaları işyerinde veya araçlarında turistik nitelikte kitap, resim, kartpostal, hediyelik eşya, turistin ihtiyaç duyacağı enformasyon malzemelerini satabilir,
4) Ticarî amaçla sürücülü veya sürücüsüz olarak 15+1 veya daha az koltuk kapasitesine sahip, yolcu ve eşyalarını taşımaya mahsus taşıtları yurt içinde veya yurt dışında olmak üzere, yazılı bir sözleşmeyle belirli süreli kiralanmasını yapabilir.
Seyahat acentalığı sayılmayan hizmetler
MADDE 6 – (1) Seyahat acentalığı sayılmayan hizmetler aşağıda belirtilmiştir.
a) Ticarî amaç ve gereksinimlerle, doğrudan müşteri sayılmayan kişi ve kuruluşlara sahip oldukları veya 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre işleten sıfatını taşıdıkları araçları, bu konuda tabi oldukları hukukî düzenlemelere uygun olarak kiralama faaliyeti,
b) Konaklama, ağırlama, eğlence, ulaştırma ve Bakanlıktan belgeli yat işletmelerinin tabi oldukları hukukî düzenlemenin cevaz verdiği yer ve şekilde kendi ürünlerini pazarlamaları, rezervasyon yapmaları ve satmaları.
Seyahat acentaları grupları
MADDE 7 – (1) Seyahat acentaları yaptıkları hizmetler bakımından üç gruba ayrılır;
a) A Grubu Seyahat Acentası: Tüm seyahat acentalığı hizmetlerini yapar.
b) B Grubu Seyahat Acentası: Kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarına ilişkin rezervasyon ve bilet satışı hizmetleri ile A grubu seyahat acentalarının düzenledikleri turların biletlerinin rezervasyonunu ve satışını yapar.
c) C Grubu Seyahat Acentası: Yalnız Türk vatandaşı için yurt içi turları tanıtır, üretir, pazarlar veya satar.
(2) Ayrıca, B ve C grubu seyahat acentaları, kendilerine A grubu seyahat acentalarınca verilen hizmeti yerine getirir ve bu acentaların ürünlerini tanıtır, pazarlar veya satar.
(3) A grubu seyahat acentasının, B veya C grubu seyahat acentasına gerçekleştirmeleri için vereceği görevin bir yazı ya da sözleşme ile belgelenmesi gerekir. Bu görev, A grubu seyahat acentası hizmetine giren bir paket tur veya turun tamamının B veya C grubu seyahat acentasınca düzenlenmesi şeklinde olamaz.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Seyahat Acentalarının Başvuru ve Kuruluş İşlemleri
Başvuru
MADDE 8 – (1) Seyahat acentası işletme belgesi almak isteyen tüzel kişiler, bir dilekçe ve varsa isim tesciline ilişkin belge ile seyahat acentası unvanı almak üzere Bakanlığa başvurur.
(2) Bakanlık tarafından başvuruda belirtilen seyahat acentası unvanının uygun bulunması durumunda bu husus başvuru sahibine ve TÜRSAB’a yazılı olarak bildirilir.
Yeni seyahat acentası kuruluşu başvuru belgeleri
MADDE 9 – (1) Seyahat acentası işletme belgesi almak isteyen tüzel kişiler acenta unvanının uygun görüldüğünün Bakanlıkça bildirilmesinden itibaren otuz gün içinde aşağıda belirtilen belgelerin aslı veya onaylı sureti ile TÜRSAB’a başvurur.
a) Başvuru dilekçesi,
b) İşyeri açma ve çalışma ruhsatı,
c) Acenta unvanının kabul edildiğine ilişkin Bakanlıkça verilen yazı,
ç) Başvuru sahibi tüzel kişinin iştigal konusu olarak turizm veya seyahat acentalığı faaliyetinin de yer aldığı şirket ana sözleşmesinin bulunduğu Ticaret Sicili Gazetesi,
d) İmzaya yetkili kişi veya kişilerin de belirtildiği Ticaret Sicil Tasdiknamesi,
e) Başvuru sahibi anonim şirketlerde, yönetim kurulu üyeleri ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin, diğer şirketlerde ise tüm ortakların ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin nüfus kayıt sureti ve adlî sicil belgesi,
f) Tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin imza sirküleri,
g) Seyahat acentasının, 35 inci maddede belirtilen personeline ait belge, nüfus kayıt sureti, sosyal güvenlik kurumundan alınacak yeni tarihli çalışma belgesi,
ğ) Ek-1’de yer alan acenta unvanına ilişkin taahhütname,
h) Ek-2’de yer alan sahip ve temsile yetkili kişilere ilişkin taahhütname,
ı) 29 uncu maddede belirtilen değerler üzerinden, 30 uncu maddede belirtilen miktarda kuruluş teminatı aslı.
Başvurunun işlemden kaldırılması
MADDE 10 – (1) Bakanlık tarafından acenta unvanının uygun görüldüğünün bildirilmesinden itibaren otuz gün içinde TÜRSAB’a müracaat edilmemesi veya TÜRSAB’a yapılan başvurudan sonra TÜRSAB tarafından bildirilen eksik belge veya işlemlerin bildirim tarihinden itibaren otuz gün içinde tamamlanmaması durumunda başvuru işlemden kaldırılır.
Üye kayıt ücreti
MADDE 11 – (1) TÜRSAB tarafından yapılacak denetleme sonucunda mevzuatta belirtilen şartlara sahip olduğu belirlenen seyahat acentası adayı işletmeler, üye kayıt ücretinin ödenmesi ile TÜRSAB üyesi olarak kaydedilirler.
Başvuru sırasında üyelik iptali
MADDE 12 – (1) TÜRSAB tarafından uygun görülerek Bakanlığa bildirilen seyahat acentasının başvurusunun, Bakanlık tarafından uygun görülmemesi nedeniyle işletme belgesi alamayanların üyelikleri iptal edilerek, üye kayıt ücreti, TÜRSAB tarafından kendilerine iade edilir.
Kuruluş ve işletme belgesi
MADDE 13 – (1) Seyahat acentası sıfatı, TÜRSAB’a üye olmak ve Bakanlıkça verilecek işletme belgesi almak suretiyle kazanılır. Seyahat acentası, Bakanlıktan işletme belgesi aldıktan sonra acentacılık faaliyetine başlar.
Şube kuruluşu
MADDE 14 – (1) Seyahat acentası için aranan şartlar ve kuruluş esasları, kuracakları şubeleri için de geçerlidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM İnceleme, Denetleme, Değerlendirme ve Belgelendirme
Belgeler üzerinde inceleme ve değerlendirme
MADDE 15 – (1) TÜRSAB, kendisine yapılan başvuruya ilişkin belgeler tamamlandıktan sonra, ibraz edilen belgeler üzerinde inceleme ve değerlendirme yapar.
Adreste denetleme ve değerlendirme
MADDE 16 – (1) TÜRSAB, bildirilen adreste seyahat acentası işyerinin 17 nci maddede belirtilen nitelikleri haiz olup olmadığı, personele ilişkin kayıtların tutulup tutulmadığı hususlarında denetleme ve değerlendirme yapar.
Seyahat acentası işyerinin nitelikleri
MADDE 17 – (1) Seyahat acentası işyerinde aşağıda belirtilen niteliklerin bulunması gereklidir.
a) Faydalanmak isteyenlerin serbestlik ve eşitlik içinde ulaşabilecekleri bir mahalde olması,
b) Seyahat acentası olduğunu belirleyen ve acenta unvanını taşıyan yazı ya da tabelanın seyahat acentası işyeri dışından görülebilir yerde olması,
c) Bulunduğu yer ve konum itibarıyla grubunun gerektirdiği seyahat acentalığı faaliyetine, uygun büyüklükte ve özenle düzenlenmiş olması,
ç) Telefon, faks, seyahat acentası işlemini internetten yapabilen elektronik iletişim cihazı olması,
d) Mevzuatta belirtilen seyahat acentası hizmetleri dışında başka faaliyet yapılmıyor olması.
Bilgilendirme
MADDE 18 – (1) TÜRSAB, başvuru sonucuna ilişkin görüşünü Bakanlığa ve başvuru sahibine yazılı olarak bildirir. Uygun görülmeyen başvuruların gerekçesi belirtilir. Uygun görülen başvurular için inceleme ve değerlendirme formu, ticaret sicil tasdiknamesi, kuruluş teminatı ve taahhütnameler Bakanlığa gönderilen yazıya eklenir.
İtiraz ve denetim
MADDE 19 – (1) TÜRSAB tarafından başvurunun reddi hâlinde başvuru sahibi tebliğ tarihinden itibaren on gün içinde Bakanlığa itiraz edebilir. İtiraz, Bakanlıkça karara bağlanır. Bakanlıkça gerekli görülmesi hâlinde, bildirilen adreste işyerinin 17 nci maddede belirtilen nitelikleri haiz olup olmadığı ve personele ilişkin kayıtların tutulup tutulmadığı hususlarında denetim yapılır.
Belgelendirme
MADDE 20 – (1) Bakanlıkça yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda eksikliğin bulunması durumunda, eksikliğin tamamlanması TÜRSAB’a bildirilir.
(2) Talebi uygun görülenlere, Bakanlıkça işletme belgesi verilir ve durum, TÜRSAB’a bildirilir.
BEŞİNCİ BÖLÜM Acenta Unvanı, Ticaret Unvanı, Adres, Grup, Statü, Ortaklık veya Yönetim Kurulu Değişikliği ve Şirket Birleşmesi
Değişiklik başvurusu
MADDE 21 – (1) Seyahat acentası ve şubelerinin adres değişiklikleri, değişiklik yapılmadan en az on gün önce; ticaret unvanı, statü, ortaklık veya yönetim kurulu değişikliği, şirket birleşmesi ise Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlanmasından itibaren otuz gün içinde TÜRSAB’a yazılı olarak bildirilir. TÜRSAB’a yapılan bildirim Bakanlığa yapılmış sayılır.
(2) Başvuruya ilişkin 21 ilâ 28 inci maddelerde belirtilen belgelerin aslı veya onaylı sureti tamamlandıktan sonra TÜRSAB, ibraz edilen belgeler üzerinde değerlendirme yapar. Adres değişikliği olması durumunda bildirilen adreste işyerinin 17 nci maddede belirtilen nitelikleri haiz olup olmadığı ve personele ilişkin kayıtların tutulup tutulmadığı hususlarında denetleme ve değerlendirme yapar.
(3) TÜRSAB’ın denetleme ve değerlendirmesi olumlu ise; başvuru dilekçesi, inceleme ve değerlendirme formu ve talep gerektiriyorsa son duruma ilişkin ticaret sicil tasdiknamesi ile aşağıdaki belgelerden talebiyle ilgili olanları Bakanlığa gönderir.
a) Acenta unvanı, ticaret unvanı, grup, statü değişikliği, şirket birleşmesi sonrasında ticaret unvanı değişikliği durumunda; kuruluş teminatı,
b) Acenta unvanı, ticaret unvanı, statü değişikliği, şirket birleşmesi sonrasında ticaret unvanı değişikliği durumunda; Ek-1’de yer alan acenta unvanına ilişkin taahhütname,
c) Ortaklık veya yönetim kurulu değişikliğinde; Ek-2’de yer alan sahip ve temsile yetkili kişilere ilişkin taahhütname.
(4) Bakanlıkça, gönderilen belgeler incelenir, inceleme veya bu maddenin 5 inci fıkrası uyarınca yapılan denetim sonucunda eksikliğin tespit edilmesi hâlinde, eksikliğin tamamlanması TÜRSAB’a bildirilir.
(5) Adres değişikliğinde; gerekli görülmesi hâlinde, bildirilen adreste, işyerinin 17 nci maddede belirtilen nitelikleri haiz olup olmadığı ve personele ilişkin kayıtların tutulup tutulmadığı hususlarında Bakanlıkça denetim yapılabilir.
(6) Bakanlıkça, talebi uygun görülenlere, ortaklık veya yönetim kurulu değişikliği ile şirket birleşmesi sonrasında ticaret unvanı değişmemesi hâlleri dışında işletme belgesi düzenlenir. İşletme belgesinin değişmesi hâlinde TÜRSAB’a bilgi verilir.
(7) Başvuru dilekçesinin doğrudan Bakanlığa verilmesi durumunda, değerlendirme için TÜRSAB’a gönderilir.
Acenta unvanı değişikliği
MADDE 22 – (1) Seyahat acentası, acenta unvanı değişikliği talebini dilekçeyle Bakanlığa yapar.
a) Bakanlık, seyahat acentası unvanının değişikliğini uygun gördüğü takdirde bu hususu başvuru sahibine ve TÜRSAB’a yazılı olarak bildirir.
b) Başvuru sahibi, acenta unvan değişikliğine ilişkin Bakanlık yazısıyla birlikte otuz gün içinde aşağıdaki belgelerle TÜRSAB’a başvurur.
1) Başvuru dilekçesi,
2) İşletme belge örneği,
3) 29 uncu maddede belirtilen değerler üzerinden, 30 uncu maddede belirtilen miktarda kuruluş teminatı aslı,
4) Ek-1’de yer alan acenta unvanına ilişkin taahhütname.
Ticaret unvanı değişikliği
MADDE 23 – (1) Seyahat acentası ticaret unvanı değişikliği talebinde aşağıdaki belgelerle TÜRSAB’a başvurur.
a) Başvuru dilekçesi,
b) İşletme belge örneği,
c) Acentanın eski ve yeni ticaret unvanının yayımlandığı Ticaret Sicili Gazetesi,
ç) Son duruma ilişkin, imzaya yetkili kişi veya kişilerin de belirtildiği ticaret sicil tasdiknamesi,
d) 29 uncu maddede belirtilen değerler üzerinden, 30 uncu maddede belirtilen miktarda kuruluş teminatı aslı.
Adres değişikliği
MADDE 24 – (1) Seyahat acentası, şubeleri de dâhil olmak üzere adres değişikliklerini değişiklik yapılmadan en az on gün önce TÜRSAB’a yazılı olarak bildirir.
(2) Adres değişikliği talebinde bulunan seyahat acentası aşağıdaki belgelerle TÜRSAB’a başvurur.
a) Başvuru dilekçesi,
b) İşletme belge örneği,
c) Acentanın eski ve yeni adresinin yayımlandığı Ticaret Sicili Gazetesi,
ç) Son duruma ilişkin, imzaya yetkili kişi veya kişilerin de belirtildiği ticaret sicil tasdiknamesi.
Grup değişikliği
MADDE 25 – (1) Seyahat acentası grup değişikliği talebinde aşağıdaki belgelerle TÜRSAB’a başvurur.
a) Başvuru dilekçesi,
b) İşletme belge örneği,
c) 29 uncu maddede belirtilen değerler üzerinden, 30 uncu maddede belirtilen miktarda kuruluş teminatı aslı.
Statü değişikliği
MADDE 26 – (1) Seyahat acentası statü değişikliği talebinde aşağıdaki belgelerle TÜRSAB’a başvurur.
a) Başvuru dilekçesi,
b) İşletme belge örneği,
c) Acentanın eski ve yeni ticaret unvanının yayımlandığı Ticaret Sicili Gazetesi,
ç) Son duruma ilişkin, imzaya yetkili kişi veya kişilerin de belirtildiği ticaret sicil tasdiknamesi,
d) Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin, diğer şirketlerde ise tüm ortakların ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin nüfus kayıt sureti ve adlî sicil belgesi,
e) Tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin imza sirküleri,
f) 29 uncu maddede belirtilen değerler üzerinden, 30 uncu maddede belirtilen miktarda kuruluş teminatı aslı,
g) Ek-2’de yer alan, sahip ve temsile yetkili kişilere ilişkin taahhütname.
Ortaklık veya yönetim kurulu değişikliği
MADDE 27 – (1) Seyahat acentası ortak veya yönetim kurulu değişikliği talebinde aşağıdaki belgelerle TÜRSAB’a başvurur.
a) Başvuru dilekçesi,
b) İşletme belge örneği,
c) Anonim şirketlerde yönetim kurulu değişikliğinde diğer şirketlerde ise ortaklar kurulu değişikliğinin yayımlandığı Ticaret Sicili Gazetesi,
ç) Son duruma ilişkin, imzaya yetkili kişi veya kişilerin de belirtildiği ticaret sicil tasdiknamesi,
d) Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin, diğer şirketlerde ise tüm ortakların ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin nüfus kayıt sureti ve adlî sicil belgesi,
e) Tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin imza sirküleri,
f) Ek-2’de yer alan, sahip ve temsile yetkili kişilere ilişkin taahhütname.
Şirket birleşmesi
MADDE 28 – (1) Seyahat acentası şirket birleşmesi talebinde aşağıdaki belgelerle TÜRSAB’a başvurur.
a) Başvuru dilekçesi,
b) İşletme belge örneği,
c) Acentanın eski ve yeni ticaret unvanının yayımlandığı Ticaret Sicili Gazetesi,
ç) Son duruma ilişkin, imzaya yetkili kişi veya kişilerin de belirtildiği ticaret sicil tasdiknamesi,
d) Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin, diğer şirketlerde ise tüm ortakların ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerin nüfus kayıt sureti ve adlî sicil belgesi,
e) Tüzel kişiliği temsile yetkili kişi veya kişilerin imza sirküleri,
f) Birleşme sonrasında ticaret unvanı değişikliği oluşmuşsa; 29 uncu maddede belirtilen değerler üzerinden, 30 uncu maddede belirtilen miktarda kuruluş teminatı aslı ve Ek-1’de yer alan acenta unvanına ilişkin taahhütname,
g) Ek-2’de yer alan sahip ve temsile yetkili kişilere ilişkin taahhütname.
ALTINCI BÖLÜM Teminata İlişkin Hususlar
Kuruluş teminatı
MADDE 29 – (1) Seyahat acentaları ve şubeleri, müşterileri ile biletlerini satacakları ulaştırma müesseselerine sunacakları hizmetler ve sigorta limiti kapsamındaki yükümlülükler hariç olmak üzere tüm seyahat acentalığı işlemlerinden doğacak yükümlülüklerini yerine getirmek, karşılığı olmak ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi hâlinde Bakanlıkça paraya çevrilerek ilgililere ödeme yapılmak üzere seyahat acentasının grubuna göre 30 uncu maddede belirtilen miktarda teminatı, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 34 üncü maddesinde belirtilen değerler üzerinden vermek ve teminatın eksilmesi hâlinde, otuz gün içinde tamamlamak zorundadır.
(2) Teminat, teminat mektubu olarak verilecekse, kesin ve süresiz teminat mektubunda; acenta unvanı ve ticaret unvanı bulunur ve aslı Bakanlığa verilir.
(3) Teminat mektupları dışındaki teminatlar, Bakanlık Merkez Muhasebe Birimine veya il veya ilçelerde genel bütçeli dairelere ait muhasebe birimleri vasıtasıyla Bakanlık Merkez Muhasebe Birimine yatırılır.
(4) Teminatlara ilişkin olarak, Kanun ve bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hâllerde 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat uygulanır.
(5) Seyahat acentasının başvuru talebinin, Bakanlıkça uygun görülmediği durumlarda teminat Bakanlıkça iade edilir.
Teminatın miktarı
MADDE 30 – (1) Seyahat acentası gruplarına göre yatırılacak olan teminat miktarları aşağıda belirtilmiştir.
a) A grubu seyahat acentası için yedibin Yeni Türk Lirası,
b) B grubu seyahat acentası için altıbin Yeni Türk Lirası,
c) C grubu seyahat acentası için beşbin Yeni Türk Lirası.
(2) Her bir şube için birinci fıkrada belirtilen miktarların % 25’i alınır.
(3) Bakanlıkça gerekli görülen hâllerde teminat miktarları, geçmiş yıllar için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanabilir.
İşletme belgesinin iptalinde veya geri alınmasında teminat
MADDE 31 – (1) Seyahat acentası işletme belgesinin, Bakanlık tarafından iptali veya ilgilinin başvurusu veya iflas gibi nedenlerle geri alınması hâlinde, işletme belgesinin iptal veya geri alınma tarihinden itibaren kuruluş teminatı bir yıl süreyle Bakanlıkça Kanunda belirtilen amaçlar için tutulur. Mahsubu gerektiren bir durum yoksa bir yılın sonunda iade edilir.
Teminat karşısında alacaklıların durumu
MADDE 32 – (1) Kanunun 10 uncu maddesinin (e) bendi kapsamındaki acenta borçlarından dolayı, acentadan alacaklı olan gerçek veya tüzel kişilerin, alacağının acentanın kuruluş teminatından karşılanmasının ilgili icra dairesi tarafından istenilmesi hâlinde, Bakanlık bu tutarı, emrindeki teminattan öder ve durumu ilgili seyahat acentasına bildirir.
(2) Kuruluş teminatı, yükümlülükler dışında başka bir alacak dolayısıyla temlik, terhin ve haciz edilemez.
Kuruluş teminatının eksilmesinde, grup değiştirilmesi hâlinde teminat
MADDE 33 – (1) Grup değişikliğinde; iki grup arasında iadesi gereken kuruluş teminatı farkı varsa, fark bir yıl süreyle Bakanlıkça alıkonulur, mahsubu gerektiren bir durum yoksa bir yılın bitiminde kuruluş teminatı farkı iade edilir.
(2) Her ne suretle olursa olsun teminat eksikliği hâlinde eksik kalan miktar Bakanlık bildiriminden itibaren otuz gün içinde acenta tarafından tamamlanır.
YEDİNCİ BÖLÜM Seyahat Acentası Sahibinin ve Personelinin Nitelikleri
Seyahat acentası sahibinin nitelikleri
MADDE 34 – (1) Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerde; diğer şirketlerde ise tüm ortaklar ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişilerde aşağıdaki nitelikler aranır.
a) 18 yaşını bitirmiş olmak,
b) Ağır hapisle veya yüz kızartıcı suçlardan veya hileli iflastan hükümlü olmamak,
c) Ticarî itibar bakımından yeterli olmak,
ç) Kanunun 30 uncu maddesi hükmüne göre cezalandırılmamış olmak.
Seyahat acentası personelinin nitelikleri
MADDE 35 – (1) Seyahat acentası merkez ve şubelerinde aşağıdaki niteliklerden birini haiz en az bir personel çalıştırılır.
a) Otelcilik ve turizm konusunda; meslek lisesi, önlisans veya lisans eğitimini tamamlamış olmak,
b) Enformasyon memurluğu yabancı dil başarı belgesi sahibi olmak,
c) Bakanlıkça verilmiş rehber belgesine sahip olmak.
(2) C grubu seyahat acentalarında enformasyon memurluğu başarı belgesi sahibi olanlar birinci fıkrada belirtilen nitelikleri haiz personel yerine çalıştırılabilir.
(3) Birinci fıkradaki niteliklerden birine sahip ve fiilen acentasında çalışan seyahat acentası sahipleri kendi acentalarında personel sayılır.
(4) Seyahat acentalarında çalışacak personele ilişkin belgelerden enformasyon memurluğu yabancı dil başarı belgesinin aslı, diğer belgelerin aslı veya onaylı sureti TÜRSAB’a ibraz edilir ve arşivlenir. Seyahat acentaları, personele ilişkin değişiklikleri en geç otuz gün içinde TÜRSAB’a bildirmek ve belgeleri göndermekle yükümlüdür.
SEKİZİNCİ BÖLÜM Seyahat Acentalarının Yükümlülükleri
Niteliklerin sürekliliği
MADDE 36 – (1) Seyahat acentası, belge almaya esas niteliklerini sürekli korumak zorundadır.
Seyahat acentası işletme belgesinin asılması
MADDE 37 – (1) Seyahat acentası işletme belgesinin, acentanın merkez ve şubesinde herkesin görebileceği bir yerde, belgesiz faaliyetleri önlemek ve turistlerin aydınlatılmasını ve denetim kolaylığını sağlamak amacıyla, asılı bulundurulması zorunludur.
Seyahat acentası plaketi ve asılması
MADDE 38 – (1) Seyahat acentası merkez ve şubesinin dışından görülebilir yerine, belgesiz faaliyetleri önlemek, turistlerin aydınlatılması ve denetim kolaylığı sağlamak amacıyla TÜRSAB tarafından düzenlenen seyahat acentasının unvanı, işletme belgesi numarası ve TÜRSAB üyesi olduğuna ilişkin kaydı havi soğuk damgalı seyahat acentası plaketi asılmak zorundadır.
İstenilen bilgi ve belgelerin ibrazı
MADDE 39 – (1) Bu Yönetmelikte sayılan hususlara ilişkin bilgi ve belgelerin, istendiğinde denetimi yapanlara gösterilmesi zorunludur.
Paket tur ve turlarda bulundurulması gereken belgeler
MADDE 40 – (1) Paket tur ve turlarda seyahat acentası yetkilisinin aşağıdaki belgeleri bulundurması zorunludur.
a) Seyahat acentası işletme belgesinin TÜRSAB tarafından onaylanmış sureti,
b) Paket tur veya tura katılan müşterilerin listesi,
c) TÜRSAB araç plakası,
ç) Araç, seyahat acentası tarafından kiralanmış ise sözleşme sureti,
d) Başlangıç noktasının da belirtildiği paket tur veya tur programı,
e) Paket tur zorunlu sigorta poliçe sertifikası sureti.
Transfer araçlarında bulundurulacak belgeler
MADDE 41 – (1) Seyahat acentasının transfer faaliyetinde aşağıdaki belgelerin transfer elemanında bulunması zorunludur.
a) Seyahat acentası işletme belgesinin TÜRSAB tarafından onaylanmış sureti,
b) Transferi yapılan yolcu listesi,
c) TÜRSAB araç plakası,
ç) Transfer elemanı kimlik kartı,
d) Araç, seyahat acentası tarafından kiralanmış ise sözleşme sureti.
Transfer elemanlarının nitelikleri
MADDE 42 – (1) Seyahat acentası transfer faaliyetinde aşağıdaki niteliklere sahip transfer elemanı bulundurur.
a) 18 yaşını bitirmiş olmak,
b) En az ilkokul ya da ilköğretim okulu mezunu olmak,
c) TÜRSAB tarafından verilen seyahat acentası transfer elemanı kimlik kartına sahip olmak.
Turist taşıma aracı nitelikleri
MADDE 43 – (1) Seyahat acentası kendi hizmetlerini yerine getirirken, transfer, paket tur ve turlarda kullanacakları yolcu taşıma araçlarında, ilgili mevzuatta belirtilen hususların yanı sıra aşağıdaki nitelikler de aranır:
a) Havalandırma, ısıtma ve soğutma tesisatı bulunması,
b) Ses tesisatı olması,
c) Temiz ve özenle döşenmiş olması.
Zorunlu sigorta
MADDE 44 – (1) Seyahat acentası, paket turlarda zorunlu sigorta yaptırmak ve paket tur zorunlu sigorta poliçesi sertifikası ile 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 13/6/2003 tarihli ve 25137 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Paket Tur Sözleşmeleri Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinde yer alan zorunlu şartları da içerir mahiyetteki paket tur sözleşmesinin bir örneğini paket tur başlamadan önce müşteriye vermekle yükümlüdür.
(2) Sözleşme ve sertifikaların seyahat acentasında kalan suretinde müşteriye bir örneğinin teslim edildiğini içeren imzalı beyanı alınır. Müşteri, paket turu başkalarının yararlanması için satın almışsa, acenta birinci fıkrada belirtilen belgeleri vermekle yükümlüdür.
Tanıtım amaçlı yazılı ve görsel materyal
MADDE 45 – (1) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin yerel temsilcileri, tur veya paket tur düzenleyen seyahat acentalarınca turistlere sunulmak üzere yörelerini tanıtmak amacıyla hazırlayacakları yazılı veya görsel materyali her yıl kasım ayının sonuna kadar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne verirler.
(2) İllerde Vali başkanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, TÜRSAB ve ilgili meslek kuruluşunun birer temsilcisinden oluşacak bir komisyon tarafından hazırlanan görsel materyaller her takvim yılının ocak ayı sonuna kadar değerlendirilir. Komisyonlar salt çoğunlukla toplanır, katılanların salt çoğunluğuyla karar alınır. Oyların eşitliği hâlinde başkanın oyu yönünde karar alınmış sayılır. Komisyon tarafından uygun görülen materyaller seyahat acentalarınca turistlere dağıtılır.
(3) Yazılı veya görsel materyallerin hazırlanması, dağıtımı, sunumu ve konu ile ilişkili ortaya çıkabilecek bütün masraflar, materyali dağıtmak isteyen ilgili meslek kuruluşlarınca karşılanır.
DOKUZUNCU BÖLÜM Enformasyon Memurluğu Sınavları
Sınav açılması
MADDE 46 – (1) Enformasyon memurluğu başarı belgesi ve enformasyon memurluğu yabancı dil başarı belgesi sınavları TÜRSAB tarafından düzenlenir.
Duyuru
MADDE 47 – (1) Sınav tarihi ve yeri ile sınav esasları TÜRSAB tarafından sınav tarihinden en az otuz gün önce, tirajı en yüksek üç günlük gazeteden birinin Türkiye baskısında ilan edilir.
Kurs
MADDE 48 – (1) Sınava girmek isteyen adaylar için, sınavın yapılacağı ilde, TÜRSAB tarafından temel turizm ve seyahat acentalığı bilgilerinin öğretileceği bir kurs düzenlenir.
Enformasyon memurluğu ve yabancı dil sınavının birlikte düzenlenmesi
MADDE 49 – (1) Enformasyon memurluğu sınavında başarılı olamayanlar enformasyon memurluğu yabancı dil sınavına katılamazlar.
Sınavların yapılması
MADDE 50 – (1) Sınav komisyonu TÜRSAB tarafından oluşturulur.
(2) Sınav gözlemcisi olarak TÜRSAB’ın görevlendireceği kişiler görev yapar.
(3) Yabancı dil sınavı için ayrı bir komisyon oluşturulabilir.
Sınav şekli
MADDE 51 – (1) Enformasyon memurluğu ve enformasyon memurluğu yabancı dil sınavı ilanda belirtilen konularda yazılı, enformasyon memurluğu yabancı dil sınavı ise yazılı ve sözlü olarak yapılır.
Sınav sonuçlarının değerlendirilmesi
MADDE 52 – (1) Enformasyon memurluğu ve enformasyon memurluğu yabancı dil sınavı ayrı ayrı değerlendirilir.
Puanlama sistemi
MADDE 53 – (1) Sınavlarda 100 puan üzerinden değerlendirme yapılır. Enformasyon memurluğu sınavı başarı notu en az 70 puandır.
(2) Enformasyon memurluğu yabancı dil sınavında Türkçeden çeviri 25 puan, Türkçeye çeviri 25 puan, sözlü 50 puan üzerinden değerlendirilir. Bu sınavda da toplam en az 70 puan alınması zorunludur.
Başarı belgesi
MADDE 54 – (1) Sınavda başarı gösterenlere başarı gösterdikleri sınava ilişkin TÜRSAB’ın onayını taşıyan enformasyon memurluğu başarı belgesi veya enformasyon memurluğu yabancı dil başarı belgesi verilir.
ONUNCU BÖLÜM Çeşitli ve Son Hükümler
Faaliyet denetimleri
MADDE 55 – (1) Seyahat acentasının işyeri niteliklerinin korunup korunmadığı faaliyetlerinin ilgili mevzuat ile meslek ilkelerine uygun olup olmadığı Bakanlık ve TÜRSAB yetkililerince denetlenebilir.
Yürürlükten kaldırılan Yönetmelik
MADDE 56 – (1) 4/9/1996 tarihli ve 22747 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Seyahat Acentaları Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
Belge devri
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Gerçek kişilere ait seyahat acentalarının işletme belgesinin tüzel kişiliğe devir talepleri, bir defaya mahsus olmak üzere, 13/1/2009 tarihine kadar başvurulması hâlinde değerlendirilir.
Teminatın değiştirilmesi
GEÇİCİ MADDE 2 – (1) 28/12/2006 tarihli ve 5571 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile Turizmi Teşvik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girdiği 13/1/2007 tarihinden önce kurulmuş bulunan seyahat acentaları, Kanunun 10 uncu maddesinin (e) bendinde belirtilen teminatı bu Yönetmeliğin yayımından itibaren iki yıl içinde Yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen esaslar çerçevesinde Bakanlığa ibraz etmekle yükümlüdürler. Bu teminatın ibrazı hâlinde Bakanlıktaki mevcut teminatı iade edilir.
Belge değişimi
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) 5571 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 13/1/2007 tarihinde A grubu geçici seyahat acentası işletme belgesi bulunan seyahat acentaları, A grubu seyahat acentası işletme belgesine geçmiş sayılır. Kuruluş teminatının geçici 2 nci maddeye göre tamamlanmasıyla belgeleri yenilenir.
İşyeri niteliklerinin sağlanması
GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Yönetmeliğin yayımı tarihinde belgelendirilmiş olan seyahat Acentaları, 17 nci maddenin birinci fıkrasının (ç) bendinde istenilen nitelikleri, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde sağlar.
Uygulanacak mevzuat
GEÇİCİ MADDE 5 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan her türlü başvurularda, başvuru tarihinde yürürlükte olan mevzuat hükümleri esas alınır.
Yürürlük
MADDE 57 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 58 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı yürütür.
Ek-1
ACENTA UNVANINA İLİŞKİN TAAHHÜTNAME
Seyahat acenta unvanının, hâlen mevcut bir seyahat acentasının veya turizm işletme belgeli bir tesisin herhangi bir sicil dairesinde daha önce tescil edilmiş unvanıyla aynı adı taşıdığının veya bu unvanlardan herhangi biri ile iltibasa yol açacak nitelikte olduğunun Bakanlıkça tespiti hâlinde, hiçbir kayıt ve şarta bağlı olmaksızın, seyahat acenta unvanını talep ettiğimiz ve Bakanlıkça uygun görülecek başka bir adla değiştireceğimizi ve bu hususa ilişkin Bakanlığın duyurusundan itibaren otuz gün içinde gereğini yapmadığımız takdirde, bu mükellefiyeti yerine getirmeyişimizin müşterileri aldatıcı davranışlarda bulunmak olduğu hususlarını bildiğimizi kabul ve taahhüt ederiz.
İmza -Temsile Yetkilinin İsmi - Kaşe
Ek-2
SAHİP VE TEMSİLE YETKİLİ KİŞİLERE İLİŞKİN TAAHHÜTNAME
a) Anonim Şirketlerde:
1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun 8 inci maddesi kapsamında seyahat acentası sahibinin niteliklerini sağladığımızı ve bu niteliklerin değişmesi durumunda Bakanlığa bilgi vereceğimizi, mezkûr Kanunun 27 nci ve 30 uncu maddeleri kapsamında, şirketimiz yönetim kurulu üyeleri ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişiler ile bunların eşleri ve birinci dereceye kadar kan ve kayın hısımlarına getirilen, "yeniden belge verilemez veya seyahat acentacılığı yapamaz" kısıtlamalarımızın bulunmadığını, beyan ve taahhüt ederiz.
İmza -Temsile Yetkilinin İsmi - Kaşe
b) Diğer Şirketlerde:
1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununun 8 inci maddesi kapsamında seyahat acentası sahibinin niteliklerini sağladığımızı ve bu niteliklerin değişmesi durumunda Bakanlığa bilgi vereceğimizi, mezkûr Kanunun 27 nci ve 30 uncu maddeleri kapsamında, şirketimizin tüm ortakları ve şirketi temsile yetkili kişi veya kişiler ile bunların eşleri ve birinci dereceye kadar kan ve kayın hısımlarına getirilen, "yeniden belge verilemez veya seyahat acentacılığı yapamaz" kısıtlamalarımızın bulunmadığını, beyan ve taahhüt ederiz.
İmza -Temsile Yetkilinin İsmi - Kaşe